Να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη μας με τους αλλοδαπούς που ζουν στο νησί… (Η Συμπαράταξη για την Πρωτομαγιά)

ΖΗΤΩ  Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

ΖΗΤΩ  Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ!

 

Η φετινή Πρωτομαγιά θέτει ζήτημα της αντίστασης στην πολιτική που επιβάλλει: τη μαζική ανεργία, τη μαζική φτώχεια, την αποδιάρθρωση της κοινωνίας με τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, της πρόνοιας και κοινωνικού κράτους. Την κατάργηση το 8ωρου, της μόνιμης εργασίας. Την κατάργηση των δωρεάν υπηρεσιών υγείας, παιδείας και ασφάλειας γήρατος.

ΤΩΡΑ, ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ!

Πρέπει να δυναμώσουμε τον αγώνα μας και να ενώσουμε τις προσπάθειες μας Συμμετέχοντας ενεργά στον μεγάλο παγκόσμιο αγώνα για μια κοινωνία Δικαιοσύνης, Ισότητας, Ελευθερίας, Ειρήνης και Αλληλεγγύης!!!

–Όλοι στον αγώνα για μια ζωή αντάξια της δουλειάς μας και των αναγκών μας.

–για να προασπίσουμε την δημόσια γη, τα δημόσια αγαθά και τον φυσικό πλούτο!

–για να υπερασπίσουμε κοινωνικά δικαιώματα στην εργασία, στην υγεία και την μόρφωση!

 

Your browser may not support display of this image. –Να διαφυλάξουμε το περιβάλλον, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τους φυσικούς πόρους  του νησιού μας!

–να απαιτήσουμε την πάταξη της φοροδιαφυγής και την είσπραξη των δημοτικών εσόδων από τα μεγάλες επιχειρήσεις που καρπώνονται τον πλούτο του νησιού κι αρνούμαι να καταβάλουν τα ελάχιστα που η νομοθεσία προβλέπει με την κάλυψη της δημοτικής αρχής!

–να προστατέψουμε τα ιστορικά μνημεία του τόπου μας.

–να διεκδικήσουμε τους κοινόχρηστους χώρους της πόλης μας, τις πλατείες, τα πεζοδρόμια, τις παραλίες!

–να σταματήσουμε την χωρίς σχέδιο και μέτρο ανάπτυξη νέων μεγάλων τουριστικών συγκροτημάτων!

–να αναδείξουμε  χώρους της ΑΒΙΚΩ και του   ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟΥ!

–να επιδιώξουμε ένα συνολικό σχέδιο διαχείρισης και προστασίας του νερού, της γης, της θάλασσας και των ακτών μας όλου του νησιού μας!

–Να  δυναμώσουμε  την  αλληλεγγύη μας με τους αλλοδαπούς που εργάζονται στο νησί μας. Με όλους αυτούς τους συνανθρώπους μας, έχουμε κοινά συμφέροντα και κοινές επιδιώξεις στον σημερινό διεθνοποιημένο κόσμο!

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΛΠΙΔΑΣ

Πέθανε ο Λάκης Σάντας… Εμβληματική μορφή της Εθνικής Αντίστασης

Μια εμβληματική μορφή της Εθνικής Αντίστασης, ο Λάκης Σάντας, ο άνθρωπος που μαζί με τον Μανώλη Γλέζο κατέβασαν τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη, απεβίωσε σήμερα, σε ηλικία 89 ετών, ένα μήνα πριν από τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το κατέβασμα της “σβnaftemporiki.grάστικας” από τον ιερό βράχο.

Ο Απόστολος Φιλίππου Σάντας γεννήθηκε στις 22/2 του 1922 στη Λευκάδα. Το 1934, η οικογένεια του εγκαθίσταται στην Αθήνα. Τελειώνει το γυμνάσιο το 1940 και εισάγεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τη νύχτα της 30ής προς 31η Μαΐου 1941, θα κατεβάσει, μαζί με το φίλο του Μανόλη Γλέζο τη χιτλερική σημαία από το βράχο της Ακρόπολης. «Ήταν η πρώτη ανάσα της αντίστασης», είπαν στη Βουλή, τιμώντας τον Λάκη Σάντα και το Μανώλη Γλέζο, το Νοέμβριο του 2008. «Δύο δεκαοκτάχρονα που έπαιξαν με την ιστορία, είδαν ένα σύμβολο και αποφάσισαν να γίνουν σύμβολα οι ίδιοι».

Το 1942 εντάσσεται στο ΕΑΜ και λίγο αργότερα στην ΕΠΟΝ και βγαίνει στο βουνό με τον ΕΛΑΣ. Πήρε μέρος σε αρκετές μάχες στην Αιτωλοακαρνανία, στη Φθιώτιδα και στην Αττικοβοιωτία και το 1944 τραυματίστηκε. Το 1946 εξορίζεται στην Ικαρία, το 1947 φυλακίζεται στην Ψυττάλεια, απ’ όπου το 1948 στέλνεται στην Μακρόνησο. Θα διαφύγει στην Ιταλία και θα ζητήσει πολιτικό άσυλο στον Καναδά, όπου θα ζήσει μέχρι το 1962. Το 1963 θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

«Δεν κυνηγάω ποτέ τη δημοσιότητα γιατί θεωρώ ότι έχει εξευτελιστεί το ζήτημα πάρα πολύ. Την αντίσταση δεν την κάναμε μόνο εμείς, έχουν σκοτωθεί χιλιάδες παλικάρια, γυναίκες και άνδρες, “ανώνυμοι”» έλεγε.

Εξιστορώντας το εγχείρημα υποστολής της σημαίας στον Ηλία Πετρόπουλο, είχε πει: «Κι έξαφνα ένα δειλινό που ήμαστε στο Ζάππειο και ο ήλιος έγερνε λούζοντας τον ορίζοντα με εκείνα τα χρώματα που μόνο ο αττικός ουρανός έχει, τα μάτια μας γύρισαν στον βράχο της Ακροπόλεως. Μέσα στο υπέροχο φόντο της δύσης σταθήκαμε και κοιτούσαμε. Και τότε… το βλέμμα μας έπεσε πάνω στη σημαία τους που υπερήφανα κυμάτιζε ψηλά-ψηλά και η βαριά σκιά της πλάκωνε καταθλιπτικά όλη την Αθήνα, όλη την αττική γη. Να τι πρέπει να τους κάνομε! Ήρθε η σκέψη σαν σπίθα. Να τους την πάρουμε. Να την γκρεμίσουμε και να την ξεσχίσουμε και να πλύνουμε έτσι τη βρωμιά από τον Ιερό Βράχο. Την είχαν στήσει αυτήν την ίδια την πολεμική τους σημαία οι Ναζί θριαμβευτικά ως τότε στη Βαρσοβία, στη Βιέννη, στην Αμβέρσα, στη Νορβηγία, στο Παρίσι και στο Βελιγράδι και απειλούσαν να τη στήσουν σε όλο τον κόσμο τότε. Μα εδώ είναι Ελλάδα. Είναι η μικρή χώρα που απ’ αυτή ξεπετάχτηκε η φλόγα του Πολιτισμού. Είναι η χώρα που δίνει το παράδειγμα πάντα στις κρίσιμες στιγμές της Ιστορίας».

Η οικογένειά του ευχαριστεί θερμά τον διευθυντή, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του Κέντρου Αναπνευστικής Ανεπάρκειας στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (Μ.Α.Θ.) του νοσοκομείου “Σωτηρία”, που έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να τον σώσουν.

Κ. Παπούλιας: Γνήσιος πατριώτης

«Σήμερα αποχαιρετάμε έναν γνήσιο πατριώτη και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, έναν άνθρωπο που έγραψε μία από τις πιο λαμπρές σελίδες της ελληνικής ιστορίας» δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

«Με την κίνησή του να κατεβάσει μαζί με τον Μανώλη Γλέζο τη σημαία του φασισμού από τον Ιερό Βράχο, θα αποτελεί για πάντα πηγή έμπνευσης για την πατρίδα και τις επόμενες γενιές» πρόσθεσε και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τους οικείους του.

«Το ΚΚΕ εκφράζει την θλίψη του για το θάνατο του αγωνιστή Λάκη Σάντα που με τόλμη συμμετείχε το Μάη του 1941 στο κατέβασμα της ναζιστικής σημαίας από τον βράχο της Ακρόπολης» σημειώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα και προσθέτει: «Στη συνέχεια μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ με το όπλο πολέμησε κατά των κατακτητών και των συνεργατών τους. Για αυτή την αντιστασιακή του δράση τιμωρήθηκε σκληρά από τις αστικές κυβερνήσεις με φυλακές και εξορίες στην Ικαρία και στην Μακρόνησο. Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΝ εκφράζει τη λύπη του για το χαμό του, σημειώνοντας ότι «ανέβασε τις αξίες του ήθους, της ηθικής και της ανιδιοτέλειας στα ύψη. Πάντα απλός, αλλά όχι απλοϊκός, και πάντα σεμνός».

«Η μνήμη του Λάκη Σάντα θα παραμείνει ζωντανή στις καρδιές και τους αγώνες μας» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Αριστερά και ολόκληρος ο ελληνικός λαός θα τον έχουν πάντα στην καρδιά τους και στη μνήμη τους» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.

naftemporiki.gr

 

Νίκες για ΑΕΚω & ΑΟ Δικαίου… Βαριά ήττα για ΠΑΟΚ Κω…

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ από τους σημερινούς αγώνες

Α.Ε Κως-Αναγέννηση Ιαλυσού 1-0

H Α.Ε Κως όπως φαίνεται θα διεκδικήσει μέχρι τέλους τις πιθανότητες που έχει για να κατακτήσει τον τίτλο.Σήμερα κατάφερε με μια “γκολάρα” του Αγγελόπουλου στο 69ο λεπτό να κάμψει την αντίσταση της Αναγέννησης Ιαλυσού στο ματς που έγινε στο Νέο στάδιο Ανταγόρα.

Η Αναγέννηση Ιαλυσού ήταν καλύτερη στο πρώτο ημίχρονο αλλά δεν μπόρεσε να πετύχει κάποιο τέρμα στις ευκαιρίες που είχε και έτσι οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με το 0-0.

Στο δεύτερο μέρος οι “βυσσινί” που είχαν να αντιμετωπίσαν και τους τραυματισμούς των Μπαρτσελό,Φυτά και Αγγελόπουλο που έσφιξαν τα δόντια και αγωνίστηκαν,ανέβασαν την απόδοση τους και το γκολ της νίκης ήρθε τελικά στο 69ο λεπτό.

Καλύτεροι απ’τους γηπεδούχους οι Αγγελόπουλος,Μαριάς και Μάμμης ενώ απ’την Αναγέννηση προσπάθησαν οι Παφιάκης,Σταυλάς και Λουκίσσας.

Χωρίς προβλήματα η διαιτησία των Κακάνη,Γεωργιόπουλου,Πλάτση.

Η εξέλιξη του ματς στο Live:

Να διεκδικήσει μέχρι τέλους την υπόθεση τίτλος θέλει η Α.Ε Κως που αντιμετωπίζει την Αναγέννηση Ιαλυσού.Μείνετε συντονισμένοι στο Giafkasports.gr και παρακολουθείστε Live την εξέλιξη του ματς.

Διαιτητές: Κακάνης,Γεωργιόπουλος,Πλάτσης.

Α.Ε Κως: Τσαραπατσάνης,Νυστάζος,Μαριάς,Ζαμάγιας,Δραμουντανής,Αγγελόπουλος,Φυτάς,

Πλατέλλας(46′ Μαργαρίτης),Πης,Μπαρτσελό,Μάμμης.

Αναγέννηση Ιαλυσού: Ζουρδής,Μαλλιάκας,Χατζησουλειμάν(83′ Σαχίνης),Σταυλάς,Πιτσουρδάκης,Κρομύδας,Παφιάκης,

Μπιγγό,Λουκίσσας(83′ Στραβογιάννης),Σάλιβαν,Στεργιόπουλος(89′ Κουλουμπράκης).

Το φιλμ του αγώνα:

1′ Μακρινή εκτέλεση φάουλ από τον Παφιάκη,η μπάλα πέρασε από όλους και κατέληξε λίγο πάνω από τα δοκάρια του Τσαραπατσάνη.

8′ Μακρινό σουτ του Σταυλά,μπλόκαρε σταθερά ο Τσαραπατσάνης.

15′ Σουτ του Μπαρτσελό,μπλόκαρε χωρίς πρόβλημα ο Ζουρδής.

21′ Εκτέλεση φάουλ από τον Μπαρτσελό,ο Μάμμης έπιασε τη κεφαλιά,η μπάλα πέρασε πάνω από τα δοκάρια του Ζουρδή.

23′ Κάθετη του Κρομύδα στον Παφιάκη που προσπάθησε να περάσει τη μπάλα πάνω από τον Τσαραπατσάνη,με τον τερματοφύλακα της Α.Ε Κω να μπλοκάρει σταθερά.

28′ Ο Στεργιόπουλος βρέθηκε μόνος του απέναντι από τον Τσαραπατσάνη αλλά το σουτ του πέρασε άουτ.

30′ Μακρινό σουτ του Μπαρτσελό,πέρασε ψηλά άουτ.

32′ Κάθετη του Σταυλά στον Παφιάκη που είδε τον Τσαραπατσάνη αρκετά έξω από την εστία του αλλά το σουτ που επιχείρησε πέρασε άουτ.

37′ Εκτέλεση φάουλ από τον Μάμμη,απομάκρυναν οι αμυντικοί της Αναγέννησης,η μπάλα κατέληξε στον Πη αλλά το σουτ του πέρασε άουτ.

45′ Δυνατό σουτ του Σάλιβαν πάνω από τα δοκάρια του Τσαραπατσάνη.

Ημίχρονο

47′ Ωραία ατομική ενέργεια από τον Παφιάκη,πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του ,έκοψε τη μπάλα στο σημείο του πέναλτι,με τον Ζαμάγια να διώχνει πριν γίνουν απειλητικοί οι επιθετικοί της Αναγέννησης.

53′ Ωραία ατομική ενέργεια από τον Λουκίσσα,ο οποίος έκανε τη σέντρα από τα αριστερά με τον Παφιάκη να κάνει το σουτ στη κίνηση και τη μπάλα να κοντράρει στους αμυντικούς της Α.Ε Κω.

55′ Εκτέλεση φάουλ από τον Αγγελόπουλο,πάνω από τα δοκάρια του Ζουρδή.

64′ Δυνατό σουτ του Φυτά,απέκρουσε με δυσκολία σε κόρνερ ο Ζουρδής.

66′ Μακρινό σουτ του Φυτά,λίγο έξω από το αριστερό κάθετο δοκάρι του Ζουρδή.

69′ ΓΚΟΛ!! Δυνατό σουτ του Αγγελόπουλου από τα όρια της περιοχής,η μπάλα αφού βρήκε στο οριζόντιο δοκάρι κατέληξε στα δίχτυα του Ζουρδή για το 1-0.

78′ Σέντρα του Παφιάκη από αριστερά,η μπάλα κατέληξε στον Σταυλά το σουτ του οποίου από πλάγια θέση απέκρουσε ο Τσαραπατσάνης.

80′ Αναγκαστική αλλάγη στη θέση του Μπαρτσελό-Καραγιαννάκης.

91′ Ο Αγγελόπουλος πήρε τη μπάλα από το κέντρο,έκανε το μακρινό σουτ με τη μπάλα να χτυπάει στο οριζόντιο δοκάρι.

 

Ηρακλής Λάρδου-Α.Ο Δικαίου 1-2

Το μεγαλύτερο βήμα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος έκανε ο Α.Ο Δικαίου που κατάφερε να πάρει τους τρεις βαθμούς κόντρα στον Ηρακλή Λάρδου στην Μαλώνα.

Το πρώτο ημίχρονο ήταν μοιρασμένο για τις δύο ομάδες με τον Ηρακλή Λάρδου να χάνει δύο σημαντικές ευκαιρίες για να πάει προηγούμενος στο σκορ.Στο δεύτερο ο Α.Ο Δικαίου έδειξε πιο αποφασισμένος για την νίκη και κατάφερε με γκολ του Σκαλέρη στο 64′ (είχε μπει αλλαγή στο 60′) να ανοίξει το σκορ.

Απο εκείνο το σημείο και μετά οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να φτάσουν στην ισοφάριση (είχαν δοκάρι σε φάουλ του Πέρου στο 72′) αλλά ο Χατζηφούντας με σουτ απ’το 30 μέτρα στο 75′ έγραψε το 0-2 και κλείδωσε την νίκη.

Το μόνο που άλλαξε μέχρι το τέλος ήταν η μείωση του σκορ απ’τον Χαρίτο Μ. στο 89′ αλλά ήταν ήδη αργά για τον Ηρακλή.

Καλύτεροι απ’τον Α.Ο Δικαίου οι Χατζηπαναγιώτης,Χατζηφούντας και Σκαλέρης ενώ για τον Ηρακλή Λάρδου προσπάθησαν οι Χαρίτος Μ. και Νταγκάεφ.

Χωρίς προβλήματα η διαιτησία του κ.Πατσιόπουλου αλλά και των βοηθών του Παπαγιαννίδη και Μάγγου.

Η εξέλιξη του ματς στο Live:

Να παραμείνει στην κορυφή της βαθμολογίας θέλει ο Α.Ο Δικαίου που αντιμετωπίζει εκτός έδρας τον Ηρακλή Λάρδου.Μείνετε συντονισμένοι στο Giafkasports.gr και παρακολουθείστε Live την εξέλιξη του ματς.

Διαιτητές: Πατσιόπουλος,Παπαγιαννίδης,Μάγγος.

Ηρακλής Λάρδου: Κεφάλας,Διακολουκάς,Διακοβασιλείου,Καφάλας(69′ Πέρος),Κακλαμάνος Μ.,Νταγκάεφ,Χαρίτος (80′ Μουστάκας),Νικολής,Χαρίτος Μ.,Ευαγγελίδης(69′ Κολιάδης),Παπαιωάννου.

Α.Ο  Δικαίου: Λουτριώτης,Μποϊλής Ζ.,Γκουντελίτσας,Μουνούχος,Κεφαλιανός,Χατζηπαναγιώτης(88′ Δρόσος),Μυλωνάς,Μασάδο,Πανόπουλος,

Φονσέκα,Χατζηφούντας.

Το φίλμ του αγώνα:

6′ Mετά από εκτέλεση κόρνερ της Λάρδου,ο Νταγκάεφ έκανε την κεφαλιά με τον Γκουντελίτσα να διώχνει πάνω στην γραμμή.

20′ Aναγκαστική αλλαγή στην θέση του Κεφαλιανού-Μποϊλής Μ.

23′ Σουτ του Χατζηφούντα έξω από την περιοχή,μπλόκαρε σταθερά ο Κεφάλας.

25′ Δυνατό σουτ του Χατζηφούντα,η μπάλα πέρασε λίγο άουτ.

28′ Σέντρα του Μποιλή Ζ.,από δεξιά ο Μασάδο έπιασε το σουτ στην κίνηση αλλά η μπάλα πέρασε άουτ.

41′ Ωραία εναλλαγή της μπάλας από τους παίκτες του Δικαίου,ο Μποϊλής Ζ. έκανε σέντρα από δεξιά,με τον Φονσέκα να πιάνει την κεφαλιά και να στέλνει την μπάλα άουτ.

42′ Τετ-α-τετ με τον Λουτριώτη ο Ευαγγελίδης το σουτ του μπλόκαρε σταθερά ο τερματοφύλακας του Δικαίου.

44′ Και πάλι μόνος του ο Ευαγγελίδης,προσπάθησε να κρεμάσει τον Λουτριώτη αλλά η μπάλα πέρασε άουτ.

Ημίχρονο

54′ Δυνατό σουτ του Φονσέκα από το ύψος του πέναλτι, η μπάλα πέρασε ελάχιστα άουτ.

56′ Σέντρα του Μποιλή Ζ,από δεξιά ,κεφαλιά του Μασάδο από πολύ κοντά,η μπάλα πέρασε λίγο έξω απ’το αριστερό κάθετο δοκάρι του Κεφάλα.

60′ Aναγκαστική αλλαγή στην θέση του Γκουντελίτσα-Σκαλέρης.

64′ ΓΚΟΛ!! Σέντρα του Χατζηφούντα από δεξιά,ο Σκαλέρης με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Κεφάλα για το 0-1.

72′ Eκτέλεση φάουλ από τον Πέρο,η μπάλα βρήκε στο οριζόντιο δοκάρι.

75′ ΓΚΟΛ!! Ο Χατζηφούντας με σουτ από τα 30 μέτρα κρέμασε τον Κεφάλα για το 0-2.

79′ Eκτέλεση φάουλ του Μασάδο λίγο άουτ.

89′ ΓΚΟΛ Μετά από λάθος της άμυνας,ο Χαρίτος Μ. εκμεταλλεύτηκε την φάση και με πλασέ από κοντά έκανε το 1-2.

 

Βαριά ήττα 4-7 για τον ΠΑΟΚ Κω…

Με το βαρύ 4-7 ηττήθηκε ο ΠΑΟΚ Κω απ’την Ασπίς Σαλάκου στο τελευταίο του εντός έδρας παιχνίδι που έγινε σήμερα το μεσημέρι στο γήπεδο Ζηπαρίου.

Η ομάδα του Μιχάλη Παπαγιαννόπουλου ήταν στην διεκδίκηση του παιχνιδιού μέχρι το 55′ όταν το ματς ήταν ακόμα 4-4 ωστόσο απο εκείνο το σημείο και μετά οι γηπεδούχοι ουσιαστικά κατέρρευσαν αγωνιστικά και η Ασπίδα κατάφερε να φτάσει σε μια μεγάλη σε έκταση νίκη.

Για την ιστορία τα γκολ για τον ΠΑΟΚ Κω σημείωσαν οι Παναγόπουλος,Τσιφτσίδης,Κανελλόπουλος Β. και Μέμα.

Σε ότι αφορά το ματς ανάμεσα σε Δόξα Καρδάμαινας και Ευκλή Σορωνής οι δύο ομάδες έμειναν στο 0-0 σε ένα παιχνίδι που έγινε κάτω απο πολύ φορτισμένη ατμόσφαρα λόγω του θανάτου του Γιώργου Βησσαρίτη που έχει σοκάρει την κοινωνία της Καρδάμαινας.

Nικαγόρας – Ανταγόρας 3-2

anta-nika_photo5

Στο τελευταίο τους παιχνίδι για την φετινή χρονιά Νικαγόρας και Ανταγόρας πρόσφεραν πλούσιο θέαμα στο γήπεδο της Κεφάλου.Οι δύο ομάδες έπαιξαν ωραίο και επιθετικό ποδόσφαιρο με τους “πράσινους” να παίρνουν τελικά την νίκη με 3-4 αν και στο ημίχρονο έχαναν με 3-2.

giafkasports.gr

 

4 τραυματίες στο Νοσοκομείο από 3 τροχαία το απόγευμα…

3 τροχαία σχεδόν την ίδια ώρα (λίγο πριν και λίγο μετά τις 5) είχαμε απόψε…

Το πρώτο έγινε στο Ψαλίδι (στη διασταύρωση προς Παραδείσι) όπου συγκρούστηκε γουρούνα (την οποία οδηγούσαν τουρίστες) με παπάκι (με ντόπιο οδηγό) οι οποίοι και διακομίσθηκαν άμεσα στο Νοσοκομείο με χτυπήματα στο κεφάλι και κάποια κατάγματα (γίνονται αξονικές κλπ) αλλά δεν διατρέχουν κίνδυνο. (Τη νύχτα ο τουρίστας τραυματίας διακομίσθηκε (εκτός κινδύνου πάντα) σε Νοσοκομείο της Αθήνας.

Το δεύτερο έγινε στην οδό Ασκληπειού προς Πλατάνι (στο ύψος του ηλεκτρολογείου Κουρούδη) όπου χτύπησε νεαρή με μηχανάκι (έπεσε σε λακούβα και “δίπλωσε” το τιμόνι. Η κοπέλα είχε πολλές εκδορές και χτύπημα στο κεφάλι. Τα παιδιά της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης έσπευσαν αμέσως καθώς το περιστατικό έγινε 100 μέτρα από όπου βρίσκονταν) και διακομίσθηκε  επίσης με Νοσοκομειακό (μετά δυσκολίας αφού υπήρχαν σε εξέλιξη και άλλα περιστατικά…)

Τέλος με ΙΧ έφεραν στο Νοσοκομείο νεαρό τπου οδηγούσε μηχανάκι και τον οποίο χτύπησε ΙΧ και στη συνέχεια τον εγκατέλειψε ο οδηγός του…

Το πανηγύρι στον Αη Γιώργη τον Πετρουμιανό… (Απόψε και στον Άγιο Αθανάσιο στο Πλατάνι)

Από του χρόνου το πανηγύρι θα γίνεται κανονικά την ημέρα του Αγίου Γεωργίου και δεν θα μετατίθεται όπως μας δήλωσε ο π. Αναστάσιος Γιώτης ο οποίος συλλειτούργησε σήμερα με τον π. Σακελάρη Ζουλουφό στην πανηγυρική Θ. Λειτουργία.

Απόψε Κυριακή όπως μας ενημερώνει στον Αγ. Αθανάσιο στο Πλατάνι με την ευκαιρία της ανακομιδής των Ι. Λειψάνων του Αγίου αμέσως μετά τον εσπερινό θα παρατεθεί τράπεζα από την Εκκλησιαστική επιτροπή στην αυλή της Εκκλησίας.

ΒΙΝΤΕΟ…

«Τα μωρά της Αστυπάλαιας- 2760 εγχυτρισμοί. Νεκροταφείο ή Ιερό;» Ένα σπάνιο αρχαιολογικό εύρημα

 

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό σύνολο με ταφές μωρών μέσα σε πήλινα αγγεία, τρόπος ενταφιασμού που ονομάζεται «εγχυτρισμός», που ήταν ο πιο συνηθισμένος τρόπος στην αρχαιότητα για την ταφή νεογέννητων και μικρών παιδιών, συμβολίζοντας την μήτρα της μητέρας τους.

 

Το εύρημα προέρχεται από τη Χώρα της Αστυπάλαιας, σημερινή πρωτεύουσα του νησιού, που ήταν και η αρχαία πρωτεύουσα. Οι εγχυτρισμοί στα βαθύτερα στρώματα ήταν τοποθετημένοι μέσα σε λαξευμένους στο βράχο λάκκους. Ωστόσο, σε ορισμένα σημεία του χώρου, επάνω από τις αρχικές ταφές, είχαν τοποθετηθεί άλλες σε δύο ή και τρία επάλληλα στρώματα, έχοντας προκαλέσει μεγάλες φθορές στις προγενέστερες. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει μια συνεχή χρήση του χώρου που επιβεβαιώνεται από τη χρονολόγηση της κεραμικής, η οποία καλύπτει την περίοδο από τα τέλη της Γεωμετρικής Εποχής έως τα Ρωμαϊκά χρόνια.

 

Από την μελέτη του σκελετικού υλικού, που γίνεται από το Ανθρωπολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL), προκύπτει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των μωρών, περίπου το 77%, πέθανε σε διάστημα από 37 έως 42 εβδομάδων κατά τη στιγμή της γέννησής τους ή λίγο μετά. Ένα ποσοστό 9% ήταν έμβρυα ή πρόωρα, που πέθαναν μεταξύ 24 και 37 εβδομάδων. Και ένα ποσοστό 14% περιλαμβάνει βρέφη που έζησαν γύρω στους έξι μήνες, δύο- τρεις περιπτώσεις με δίδυμα, και τα 4-5 παιδιά που έζησαν από ενός έτους έως τριών.

 

Το εξαιρετικό αυτό σύνολο με τους εγχυτρισμούς των βρεφών μας αναγκάζει να αναρωτηθούμε αν ο χώρος αυτός ήταν νεκροταφείο μωρών ή ταφικό ιερό, όχι μόνον εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των ευρημάτων, αλλά της μεγάλης διάρκειας της χρήσης του συγκεκριμένου χώρου, που δεν τοποθετείται στα όρια της γνωστής νεκρόπολης, αλλά σε μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στην αρχαία πόλη και τον άξονα της οχύρωσής της. Δύο επιγραφές που προέρχονται από τον οικισμό της Χώρας και αναφέρονται στις θεότητες του τοκετού και της γέννησης, η μία στην Αρτέμιδα Λοχία και η άλλη στην Ειλείθυια, πιθανόν να έχουν σχέση με το τόσο μοναδικό αυτό εύρημα.

 

Πρόκειται για ανασκαφικά ευρήματα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και σπανιότητας.

Η ομιλία θα δοθεί στα πλαίσια του φετινού αφιερώματος του Σπιτιού της Ευρώπης στην Ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό και των βασικών στόχων του Συλλόγου για τη Διατήρηση της Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ρόδου.

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία για ένα σπάνιο αρχαιολογικό εύρημα

 

 

Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο σε συνεργασία με τον Σύλλογο για τη Διατήρηση της Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ρόδου διοργανώνουν την Τετάρτη, 4 Μαΐου 2011, στις 7 το απόγευμα, στο ΑΚΤΑΙΟΝ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ομιλία της αρχαιολόγου κυρίας Μαρίας Μιχαλάκη-Κόλλια με θέμα:

 

Επίκληση στη λογική Β μέρος: Ο ΚΥΝΟΔΟΝΤΑΣ

Γράφει ο Γεράσιμος Μανιάς.

Η κεντρική ιδέα στο βιβλίο του Όργουελ «1984» νομίζω ότι είναι πως αν θέλεις να επιτεθείς στην λογική, να φανατίσεις και να αποπροσανατολίσεις τον κόσμο πρέπει πρωτίστως να επιτεθείς στις λέξεις, να διαστρέψεις το νόημά τους, να αλλάξεις τις διασυνδέσεις τους, να τις τοποθετήσεις εκτός του οικείου πλαισίου τους. Μια τέτοια επίθεση στις λέξεις και στα νοήματά τους συντελέστηκε πιστεύω από τη μεταπολίτευση και δώθε στην χώρα μας. Ας πάρουμε για παράδειγμα την υπέροχη ιδέα της «αγοράς» των Ελλήνων. Ο τόπος όπου ανταλλάσσονται ιδέες και προϊόντα, όπου αναπτύσσονται φιλίες και σχέσεις, όπως είναι το πραγματικό της νόημα, και την μετάλλαξή της στο λαϊκό υποσυνείδητο σε μηχανισμό κερδοσκοπίας κι αισχροκέρδειας. Αυτό είναι το γενικό φόντο στο οποίο θα ήθελα να γίνουν κατανοητές οι απαντήσεις- θέσεις μου και στο οποίο συνεχώς θα επανέρχομαι.

Στο προηγούμενο άρθρο μου χρησιμοποίησα ως βασικό το επιχείρημα της ηθικής, σημειώνοντας ότι είναι ανήθικο να μην αποπληρώσει η Ελλάδα τα χρέη της. Πολλοί είναι εκείνοι που αντιτείνουν ότι η Γερμανία χρωστάει στην Ελλάδα από την κλοπή του χρυσού επί κατοχής, τα οποία και δεν φαίνεται πρόθυμη να αποπληρώσει κι έτσι νομιμοποιούμαστε κι εμείς να μην πληρώσουμε τα χρέη μας (υποθέτω μόνο απέναντι στην Γερμανική κυβέρνηση). Ας δούμε όμως το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αντιμετωπίστηκε το γερμανικό χρέος παγκόσμια.

Η λήξη του πρώτου παγκόσμιου πολέμου βρήκε τις νικήτριες χώρες να επιβάλλουν σκληρά μέτρα στην Γερμανία ως αποζημίωση για τις καταστροφές που υπέστην. Ήδη από το 1919 ο Κέυνς δημοσίευσε ένα από τα πλέον συζητημένα του κείμενα, τις «Οικονομικές συνέπειες τις ειρήνης», στο οποίο παρουσίαζε τους κινδύνους που εγκυμονούσε η επιβολή βαριών αποζημιώσεων στη Γερμανία για τη μεταπολεμική οικονομική κι όχι μόνο σταθερότητα. Δυστυχώς, οι απόψεις του δεν εισακούστηκαν στην Συνθήκη των Βερσαλλιών, κι έτσι δημιουργήθηκε το έδαφος για τη θεωρία «της πισώπλατης μαχαιριάς» πάνω στην οποία στηρίχθηκε ο Χίτλερ στην πορεία του προς την εξουσία. Ο πλέον έγκριτος αναλυτής του Χιτλερισμού, Κέρσοου, στη μελέτη του για την άνοδο των ναζί σημειώνει ξανά και ξανά ότι το φαινόμενο αυτό δεν ήταν μονόδρομος κατά τη περίοδο του μεσοπολέμου, όπως πολλοί τείνουν να πιστέψουν. Και πως υπήρχαν πάμπολλες στιγμές όπου θα μπορούσε να είχε συγκρατηθεί το εθνικιστικό μένος, μια τέτοια καθοριστική στιγμή ήταν αναμφίβολα η περίπτωση των αποζημιώσεων.

Μέσα, λοιπόν, από αυτή την ιστορική εμπειρία το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου βρήκε τους συμμάχους εξαιρετικά διστακτικούς να επιβάλλουν αποζημιώσεις. Όμως, η Ελλάδα θα αντιτείνουν κάποιοι δεν ζητά αποζημιώσεις αλλά επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου. Πέρα από το γεγονός ότι η Ελλάδα με διμερείς συμφωνίες από τις κυβερνήσεις Καραμανλή των αρχών του ’60 παραιτείται από κάθε άλλη διεκδίκησή της απέναντι στην Γερμανία, ας δούμε αν έτσι έχουν τα πράγματα. Αρκετοί έχουν μια γενική αντιπάθεια απέναντι στην Γερμανία και στη «γερμανική νοοτροπία» και ξεχνούν φαίνεται ότι πρόκειται για μια φιλική κι όχι εχθρική χώρα. Ας φανταστούμε, λοιπόν, ότι δύο καλοί φίλοι και συγκάτοικοι έχουν παρεξηγηθεί εξαιτίας κάποιας οικονομικής διαφοράς και κάθονται στο τραπέζι να τα βρούνε. Ο ένας ισχυρίζεται ότι είναι «κλοπή να ανοίγεις το συρτάρι και να παίρνεις τα λεφτά μου όταν εγώ λείπω», ο άλλος συμφωνεί ότι πράγματι δεν ήταν σωστό αλλά ήταν μεθυσμένος όταν το έκανε. Στην απαίτηση του πρώτου να επιστρέψει τα λεφτά ο δεύτερος του θυμίζει ότι εκείνος έπειτα από αυτό το γεγονός του έδωσε πολύ περισσότερα χρήματα όταν ο φίλος του είχε ξεμείνει και δεν τα ζήτησε ποτέ πίσω. Ο πρώτος επιμένει ότι πρόκειται για κλοπιμαία ενώ ο δεύτερος του λέει ότι θα μπορούσε κάθε φορά που του έδινε λεφτά να πει ότι είναι για την κλοπή. Κι έπειτα να του έλεγε δανεικά για κάθε ποσό παραπάνω. Το επιχείρημα μου είναι προφανές, η Γερμανία έχει αποδώσει στην Ελλάδα πολλαπλάσια χρήματα από εκείνα που πήρε στον πόλεμο κι αυτό έγινε μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης. Μόνο που εμείς λέμε ότι μας τα κλέψανε ενώ η Γερμανία ότι μας «τα επιδότησε». Είναι αυτή η αλλαγή νοήματος στις λέξεις που μας κάνει κάθε φορά που βρισκόμαστε στο καναβάτσο να επικαλούμαστε τα δάνεια του πολέμου, θυμίζοντας το ανέκδοτο «κι εσείς εκμεταλλεύεστε του Μαύρους». Γνωρίζω, επίσης, ότι το παραπάνω επιχείρημα αν και απολύτως αληθινό πολλοί θα το εκλάβουν όχι μόνο ως παράλογο αλλά κι ως άκρως ανθελληνικό. Δυστυχώς, μας έχουν επιστρέψει το δάνειο και με το παραπάνω. Επειδή όμως δεν χρεοκοπήσαμε λόγω της μη αποπληρωμής του κατοχικού δανείου κι επειδή η Γερμανία αν και υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή ξεπρόβαλλε και πάλι ως κυρίαρχη δύναμη, θα πρέπει ίσως να αναρωτηθούμε γιατί εκείνοι τα κατάφεραν κι όχι εμείς. Αυτό νομίζω είναι το ερώτημα.

Ένα άλλο ζήτημα το οποίο τέθηκε κατ’ επανάληψη από τον κ. Μπουζιώτα είναι ότι ακόμα κι αν θέλουμε να πληρώσουμε τα χρέη μας είναι αδύνατο. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε μια μελέτη του Ηλιάδη, την οποία δεν έχω υπόψη μου, ο οποίος υπολογίζει ότι χρειαζόμαστε 8-9% ανάπτυξη για τα επόμενα 30 χρόνια ώστε να καταστεί δυνατή η αποπληρωμή. Τέτοιοι ρυθμοί ανάπτυξης είναι οπωσδήποτε ανέφικτοι. Θα δεχθώ τους υπολογισμούς ως ακριβείς για να παρατηρήσω το εξής: το κρίσιμο λάθος είναι ότι δεν χρειάζεται να αποπληρώσουμε το σύνολο του χρέους μας. Όπως παρατήρησε ένας ανώνυμος σχολιαστής όλες οι χώρες του κόσμου χρωστάνε γιατί όχι εμείς. Το ζητούμενο είναι πώς θα μετατρέψουμε το χρέος από ανεξέλεγκτο σε συντηρήσιμο (βιώσιμο). Π.χ. η Ιαπωνία σήμερα χρωστάει το 205% του ΑΕΠ της, όμως δεν έχει αυτή τη πίεση από τις αγορές. Εμείς «μόνο 130%» γιατί έχουν εκτιναχτεί τα spreads; Η απάντηση είναι απλή, η διάρθρωση του χρέους της Ιαπωνίας το κάνει μακροπρόσθεσμα εξυπηρετήσιμο ενώ το δικό μας όχι. Δεν υπάρχει απόλυτος κανόνας για το τι κάνει ένα χρέος βιώσιμο, εξαρτάται από τα επιτόκια δανεισμού, τη σύνθεση των δανειστών, τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας κτλ. Ένα όμως καμπανάκι αρχίζει να χτυπά όταν το δημόσιο χρέος ξεπερνά το 80% του ΑΕΠ. Άρα αυτός πρέπει να είναι ο βασικός στόχος, να το ρίξουμε σε αυτά τα επίπεδα, όχι να το μηδενίσουμε. Μια τέτοια προσπάθεια έγινε με κάποια επιτυχία κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Σημίτη, μέσω της αναχρηματοδότησης με χαμηλότερα επιτόκια. Όπως, σήμερα το χρέος ξεφεύγει λόγω υψηλότερου κόστους αναχρηματοδότησης, έτσι θα μπορέσει να μειωθεί θεαματικά αν ανακτήσουμε τη χαμένη αξιοπιστία μας στις αγορές. Και βέβαια, όπως δύο άτομα με το ίδιο αυτοκίνητο πληρώνουν διαφορετικά ασφάλιστρα αν ο ένας έχει επανειλημμένα εμπλακεί σε ατυχήματα, ασφαλώς και είναι δίκαιο μέσα στη ζώνη του ευρώ δύο χώρες να δανείζονται με διαφορετικό επιτόκιο, το όνομα αυτής της δικαιοσύνης ονομάζεται «ασφάλιστρο κινδύνου».

Αρκετοί όμως σχολιαστές τόνισαν ότι καλό θα ήταν να πάμε σε αναδιάρθρωση του χρέους. Κάτι τέτοιο ισχυρίστηκε ο Σημίτης για να τον διαψεύσει ο Παπακωνσταντίνου. Καθώς φαίνεται ότι ωριμάζει όλο και περισσότερο η ιδέα της αναδιάρθρωσης (γιατί πλήρης παύση πληρωμών κατανοούμε όλοι ότι είναι αδύνατη) πολλοί θα σπεύσουν να πανηγυρίσουν για τα δισεκατομμύρια που θα γλιτώσουμε. Δυστυχώς στην οικονομία, κατά τη προσφιλή έκφραση του Φρίντμαν, «δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα». Τα λεφτά που θα γλιτώσουμε από την αναδιάρθρωση θα κληθούμε να τα πληρώσουμε με υψηλότερα επιτόκια ή καλύτερα να τα πληρώσουν τα παιδιά μας. Ανοίγει συνεπώς το θέμα της δια-γενεακής ισότητας όπου και πάλι τίθεται το ζήτημα της ηθικής. Είναι ηθικό να κληρονομήσουμε στα παιδιά μας μεγαλύτερο κόστος δανεισμού; Ο καθηγητής Φέργκιουσον στο βιβλίο του Το πλέγμα του πλούτου, αποδεικνύει πειστικά ότι ένας βασικός παράγοντας που το Ηνωμένο Βασίλειο εξελίχθηκε σε παγκόσμια δύναμη εις βάρος της Γαλλίας, αν και ξεκίνησε από χαμηλότερη αφετηρία, ήταν το σχεδόν διπλάσιο κόστος δανεισμού της Γαλλίας από το 1720 (η φούσκα της εταιρείας του Μισισιπή) μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα. Συνεπώς, η αναδιάρθρωση είναι πιθανόν αναγκαστική αλλά σε καμία περίπτωση μακροπρόθεσμα επωφελής για τη χώρα μας.

Πρέπει όμως να αναφερθώ και στο σημείο των συνοπτικά διατυπωμένων προτάσεων μου το οποίο δέχθηκε τη μεγαλύτερη κριτική απ’ όλα τα υπόλοιπα. Η επιστροφή στην δραχμή ως απαραίτητο κομμάτι της λύσης. Παρατήρησα ότι η κριτική υπήρξε ομόθυμη από όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος, φαίνεται ότι το ευρώ το αγαπάνε όλοι, από τους ακροδεξιούς μέχρι του αναρχοαυτόνομους. Είναι προφανές το γιατί: έχουμε την εμπειρία της διαρκώς υποτιμημένης δραχμής μετά το 1973 κι όχι της σταθερότητας του 1953-1973. Πολλοί πιστεύουν ότι η πορεία του κόσμου είναι προς ένα νόμισμα, όπως λέμε παγκόσμια ειρήνη, πλούτος, ευτυχία έτσι και παγκόσμιο νόμισμα. Δεν κατανοούν ότι το νόμισμα είναι κι αυτό ένα εμπόρευμα, όπως το αυτοκίνητο, η τηλεόραση και οι πατάτες. Τι θα λέγατε αν κάποτε αποκτούσαμε το ένα αυτοκίνητο, τη μια τηλεόραση και τη μια πατάτα. Όλα τους θα ήταν το τελευταίο αποτέλεσμα της τεχνολογίας. Όμως, υπάρχει θέμα, εγώ θα ήθελα λιγότερο εξελιγμένο αυτοκίνητο αρκεί να είναι διαφορετικό. Και αφού το χρήμα είναι εμπόρευμα έχει μια αξία, την αξία των εργασίας των ανθρώπων που δουλεύουν για αυτό (για να πάω πίσω στον Ρικάρντο και στον Μαρξ παρακάμπτοντας το νεοκλασικό ορισμό).

Αν κατανοήσουμε το χρήμα ως εμπόρευμα τότε θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα για να καταλάβουμε γιατί το ευρώ, αυτή η παρανοϊκή σύλληψη, είναι καταστροφική για την ελληνική οικονομία. Η Ιαπωνία πρόσφατα επλήγη από μεγάλη καταστροφή, τι θα περιμένατε για το νόμισμά της; Προφανώς να υποτιμηθεί, κι αυτό ακριβώς έγινε ενώ ήταν στα 110 γιεν για 1 ευρώ πήγε σε διάστημα μηνός στα 120 γιεν για 1 ευρώ κι έπεται συνέχεια. Κάτι απολύτως σύμφωνο με τη θεωρία της αξίας παραπάνω. Τι θα λέγατε αν μια χώρα έχει μείωση της παραγωγής κατά 5% και το νόμισμά της όχι μόνο δεν υποτιμάται αλλά αντιθέτως έχει υπερτίμηση 20%. Κι αυτή η χώρα, σωστά μαντέψατε, είναι η Ελλάδα. Η ύφεση είναι κοντά στο 5% τα δύο τελευταία τρίμηνα, η ανεργία χτυπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο κι ω του θαύματος! το νόμισμά μας, δηλαδή το ευρώ σημείωσε άνοδο από το 1.20 πέρσι αρχές του καλοκαιριού σε 1.45 σήμερα. Είναι σαν κάποιος να κλείνει το μαγαζί του, έξω από το σπίτι να κάνουν καθημερινά διαδηλώσεις οι πιστωτές και οι επιταγές του να γίνονται ανάρπαστες! Πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; Φαίνεται ότι όλα γίνονται στον θαυμαστό κόσμο του ευρώ .

Ποιες είναι οι λειτουργίες όμως του νομίσματος; Το χρήμα σε μια οικονομία λειτουργεί ως λιπαντικό, υπάρχει για να διευκολύνει τις συναλλαγές. Όταν είσαι σε ανηφόρα προσπαθείς να ανέβεις προσεκτικά πατώντας ταυτόχρονα συμπλέκτη και πρώτη όχι τραβώντας το χειρόφρενο τέρμα πάνω. Αυτό μας κάνει σήμερα το ευρώ. Και πιθανόν να μην είχαμε φτάσει σε αυτή τη θέση αν δεν είχαμε εισέλθει ποτέ στη ζώνη του. Πιθανώς να βοήθησε την ανάπτυξη μέσω της αξιοπιστίας του αλλά ταυτόχρονα μας βούλιαξε στην ύφεση λόγω της μη ευελιξίας του. Όταν μια χώρα έχει οικονομικό πρόβλημα ενισχύει την ανταγωνιστικότητά της μέσω υποτίμησης ή διολίσθησης. Αυτή τη στιγμή στην αγορά συναλλάγματος παίζεται ένα παιχνίδι όπου τεράστια αραβικά κεφάλαια σορτάρουν το δολάριο για να μπορέσουν να πουλήσουν το πετρέλαιο σε υψηλότερες τιμές (αφού το πετρέλαιο μετράται σε δολάρια) και να ξεπουλήσουν το ευρώ το καλοκαίρι όταν και πέφτει η ζήτηση για πετρέλαιο. Επιπλέον, φαίνεται ότι η Κίνα πριμοδοτεί το ευρώ για λόγους καθαρά ανταγωνιστικούς προς τις ΗΠΑ. Αυτοί οι γεωπολιτικοί παράγοντες μπορεί να είναι ενδιαφέροντες αλλά ελάχιστα συμπλέουν με τα εθνικά συμφέροντα. Στην τελευταία συνάντηση της ΕΚΤ ο Τρισέ δήλωσε ότι στην ευρωζώνη εμφανίζεται ο κίνδυνος του πληθωρισμού και η Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα θα δράσει αυξάνοντας τα επιτόκια προκαλώντας νέα αύξηση του ευρώ! Ο κίνδυνος του πληθωρισμού μπορεί να είναι εμφανής κατά μέσο όρο στην ζώνη του ευρώ αλλά ο μέσος όρος του ευρώ απέχει παρασάγγας από την φρικτή οικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα. Κυριολεκτικά πρόκειται για ένα νόμισμα εκτός τόπου και χρόνου. Η άμεση έξοδος από το ευρώ είναι το βασικότερο μέτρο για την έξοδο από την κρίση. Κι αυτό είναι ταυτόχρονα ένα φιλελεύθερο, σοσιαλιστικό και κομμουνιστικό μέτρο. Σε όποια πλευρά του πολιτικού φάσματος κι αν στέκει κανείς είναι η πρώτη λογική απόφαση που πρέπει να πάρει.

Κι εδώ έρχομαι στην δυσχερή, για έναν μονεταριστή, θέση να φωνάξω: πού είναι ο πληθωρισμός; Η επίσημη ανεργία σκαρφάλωσε στο 15,6% κα παρακολουθούμε το θέαμα αποσβολωμένοι κι ευχαριστημένοι από τον χαμηλό μας πληθωρισμό. Και βέβαια δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού η ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ως κύριο στόχο τον έλεγχο του πληθωρισμού. Είναι συνεπέστατη στην εφαρμογή των αρχών του νεοφιλελευθερισμού, αλλά για ποιο νεοφιλελευθερισμό μιλάμε; Έναν νεοφιλελευθερισμό που δεν εφαρμόζεται σε καμία πραγματική οικονομία αλλά σε έναν μέσο όρο ασύνδετων κι ανεξάρτητων κρατών χωρίς πολιτική ολοκλήρωση συνεπώς έναν νεοφιλελευθερισμό που αφορά μια virtual reality οικονομία που λέγεται οικονομία της ευρωζώνης. Πολλές φορές λέμε ότι κάτι δεν πήγε καλά επειδή υπήρξε διαφορά μεταξύ θεωρίας και πραγματικότητας. Είναι ίσως η πρώτη φορά που ενώ η θεωρία είναι σωστή η πραγματικότητα είναι λάθος ή μάλλον η πραγματικότητα είναι ανύπαρκτη.

Η συνταγή είναι γνωστή, δοκιμασμένη κι επιτυχημένη: Κευνσιανισμός. Υπάρχουν δύο αναγνώσεις του Κέυνς, η πρώτη θεωρεί ότι είναι ο τρόπος για να πετύχουμε πλήρη απασχόληση (με την οποία διαφωνώ) και η δεύτερη ότι πρόκειται για τα οικονομικά της κρίσης (με την οποία συμφωνώ). Ο ασθενής (ελληνική οικονομία) βρίσκεται στην εντατική κι αντί να του δώσουμε οξυγόνο (χρήμα) τον έχουμε σε αυστηρή δίαιτα. Και υπάρχει μόνο ένας τρόπος να ρίξουμε χρήμα στην οικονομία, το Ελληνικό κράτος πρέπει να τυπώσει χρήμα. Αν δεν τυπωθεί χρήμα, αν δεν προκληθεί πληθωρισμός δεν μπορεί να μειωθεί η ανεργία, δηλαδή να έχουμε αναστροφή της αυτοτροφοδοτούμενης ύφεσης και πέρασμα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ίσως να μην πρόκειται για το καλύτερο είδος ανάπτυξης δυστυχώς όμως είναι το μόνο που μας απέμεινε.

Επιπλέον, ο πληθωρισμός στην παρούσα φάση θα είχε και μια θετική παρενέργεια. Επειδή εμμέσως φορολογεί τα σταθερά εισοδήματα, θα μείωνε την αγοραστική δύναμη των δημοσίων υπαλλήλων αποκαθιστώντας μερικώς την αδικία που έχει συντελεστεί εις βάρος του ιδιωτικού τομέα. Όταν ο μέσος μισθός στο δημόσιο είναι κατά 50% υψηλότερος από τον αντίστοιχο στον ιδιωτικό τότε επειδή δεν μπορείς να περικόπτεις επ’άπειρον τους μισθούς (βλ. Κέυνς για την αυταπάτη του χρήματος) δημιουργείς πληθωρισμό. Επιπλέον, μειώνοντας την ανεργία προσδοκείς σε αύξηση της συνολικής κατανάλωσης, δηλαδή της συνολικής αγοραστικής δύναμης μέσω των θέσεων που θα προκύψουν στον ιδιωτικό τομέα.

Τα παραπάνω πιθανώς να ακούγονται σαν αλχημείες όμως στην κατάστασή μας δεν μπορούμε παρά να επικαλεστούμε μαγικά. Θέλω να πω ότι ο οποιοσδήποτε ισοσκελισμένος προϋπολογισμός και η αυστηρή μονεταριστική πολιτική μπορεί να εφαρμοστεί μόνο στα πλαίσια ενός δικού μας εθνικού νομίσματος, το οποίο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της δικής μας εθνικής οικονομίας από μια δική μας ανεξάρτητη εθνική κεντρική τράπεζα κι αφού πρώτα, για διάστημα 5-10 χρόνια, ακολουθηθεί μια αντίθετης λογικής Κευνσιανή πολιτική.

Πολλοί φοβούνται ότι μια επιστροφή στην δραχμή θα έχει συνέπειες στα δάνεια. Ας ξεκαθαρίσουμε το εξής, δεν είναι η αλλαγή του νομίσματος που θα επιβαρύνει τα δάνεια (ας σκεφτούμε ότι κατά τη μετάβαση από τη δραχμή στο ευρώ δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα), αλλά το γεγονός ότι η αλλαγή αυτή πρέπει να γίνει στη βάση μιας αρκετά υποτιμημένης δραχμής ώστε να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα. Κι εδώ πρέπει να γίνει μια διάκριση μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου δανεισμού: τα ιδιωτικά δάνεια θα έχουν σίγουρα επιβάρυνση η οποία θα πρέπει να καλυφθεί από το σύνολο της οικονομίας μέσω φορολογίας. Ο δημόσιος δανεισμός όμως είναι πιο σημαντικός, προφανώς και θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Όμως είναι προτιμότερο να βγάζουμε χρήματα και ας χρωστάμε κάτι παραπάνω παρά να μην υπάρχει χρήμα και να χρωστάμε λιγότερο. Συμπερασματικά, το κόστος παραμονής στο ευρώ είναι κατά πολύ υψηλότερο από τη δανειακή επιβάρυνση της εξόδου απ’ αυτό.

Η επιστροφή στην δραχμή δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, δηλαδή η ιδιωτικοποίηση μεγάλων κι αντιπαραγωγικών τομέων της οικονομίας. Και για να επιστρέψουμε στις λέξεις και στα νοήματα όταν μιλάμε για ιδιωτικοποιήσεις εννοούμε ακριβώς αυτό, «ιδιωτικοποιήσεις», ούτε μετοχοποιήσεις ούτε στρατηγικό έλεγχο, ούτε οτιδήποτε άλλο. Και οι παραγωγικές στρεβλώσεις δεν αλλάζουν με τις «πασατέμπο» ιδιωτικοποιήσεις των 50 δις. τις οποίες η κυβέρνηση με μισή καρδιά ανακοινώνει για να ευχαριστήσει την τρόικα, ας τις δούμε πρώτα ακόμα κι αυτές, και η μείζονα αντιπολίτευση καταγγέλλει. Μιλάμε για πραγματικές ιδιωτικοποιήσεις πολλών τάξεων παραπάνω. Εδώ όμως θα κλείσω το πρώτο, οικονομικό, μέρος του άρθρου μου για να συνεχίσω με ζητήματα ευρύτερου κοινωνικού και πολιτικού ενδιαφέροντος στο δεύτερο μέρος.

 

ΥΓ Ο συνταγματικά ισοσκελισμένος προϋπολογισμός δεν εφαρμόζεται σε καμία χώρα του κόσμου. Είναι μια από τις προτάσεις της Σχολής του Σικάγου οι οποία για προφανείς λόγους δεν έγινε αποδεκτή από τους πολιτικούς (πώς θα φαίνεται ότι παράγουν έργο χωρίς δανεικά;). Ο κ. Μπουζιώτας στο άρθρο του επέκρινε τη θέση του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού κάνοντας το σφάλμα της ανάλυσης: επειδή το σύνολο πρέπει να είναι ισοσκελισμένο δεν έπεται ότι κάθε μέρος πρέπει να είναι κι αυτό ισοσκελισμένο. Έτσι οι υπηρεσίες υγείας είναι πράγματι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να είναι κερδοφόρες ή τουλάχιστον όχι παθητικές με λογικό κόστος. Όμως το ζητούμενο είναι ο γενικός προϋπολογισμός να είναι ισοσκελισμένος.

Κι επειδή όπου υπάρχει πολιτική υπάρχει και χρέος πρέπει να δούμε τους χώρους στους οποίους επεκτάθηκε η έννοια της πολιτικής τα τελευταία χρόνια. Αυτοί οι χώροι είναι οι δήμοι, όπου δημιουργήθηκαν χιλιάδες νέοι μικρομεσαίοι πολιτικοί και τοπικοί ηγεμόνες. Οι πολιτικοί των δήμων αντικαθιστώντας τους παλαιότερους πολιτικούς (το όνομά τους συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ), στήνουν το ιδανικό σκηνικό για τις προβληματικές επιχειρήσεις του 2020.

 

Γεράσιμος Μανιάς

 

 

Συλλήψεις 4 αλλοδαπών στην Κω για κοκαϊνη… Στην Κάλυμνο βρέθηκαν τα κλοπιμαία (και όπλα) ενώ αναζητείται ο… κλέφτης

Απογευματινές ώρες της 29.04.2011 στην περιοχή Ηρακλής Κω από άνδρες του Τ.Α Κω, ύστερα από νομότυπη κατ’ οίκον έρευνα, παρουσία Κου Ανακριτή Κω συνελήφθησαν τέσσερις (04) αλλοδαποί Αλβανικής καταγωγής διότι στην κατοχή τους βρέθηκε και κατασχέθηκε ναρκωτική ουσία (κοκαΐνη) μικτού βάρους δέκα (10 gr) γραμμάριων καθώς και μεγάλο χρηματικό ποσό.


Και κατάσχεση αμφορέα από το τμήμα Αρχαιοκαπηλίας…

Την 13.00΄ ώρα της 29/04/2011 άγνωστος τηλεφώνησε στο Α.Τ Καλύμνου και ανέφερε ότι σε κάδο απορριμμάτων στη περιοχή Θέρμα Καλύμνου βρίσκονται τρία (03) κυνηγητικά όπλα, γεγονός που επιβεβαιώθηκε ύστερα από επιτόπια μετάβαση στο συγκεκριμένο σημείο. Ανωτέρω όπλα ύστερα από έλεγχο πρόεκυψε ότι είναι τα τρία από τα τέσσερα όπλα που εκλάπησαν την 24/04/2011 από την οικία της Π.Κ του Ν στην Κάλυμνο. Την 26/04/2011 στα πλαίσια των ερευνών για την εξιχνίαση της ανωτέρω κλοπής βρεθήκαν και κατασχεθήκαν στην οικία του Π.Π.Σ του Ν το τέταρτο από τα ανωτέρω όπλα , μια (01) τηλεόραση , ένας (01) αποκωδικοποιητής , μια (01) κεραία τηλεόρασης, που είχαν επίσης κλαπεί την 24/04/2011 από την επιχείρηση του Χ.Μ του Β στη Κάλυμνο. Επίσης βρεθήκαν και κατασχέθηκαν κατά την ίδια ερεύνα ένα (01) βραδύκαυστο φυτίλι μήκους σαράντα (40) εκατοστών και ένα (01) μαχαίρι με λεπίδα μήκους δέκα πέντε (15) εκατοστών. Ανωτέρω δράστης αναζητείται.

Απογευματινές ώρες της 29/04/2011 άνδρες του Α.Τ Καλύμνου σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής ενέργησαν κατ’ οίκον ερεύνα στην οικία του Μ.Π του Μ κατά την οποία βρέθηκε και κατασχέθηκε ένας (01) αμφορέας ύψους τριάντα (30) εκατοστών περίπου.

 

 

Το πανηγύρι της Παναγίας στο Λαγούδι… Γλέντι ώς τη μία και τα ξημερώματα…

Πολύς κόσμος άφθονο φαγητό και ποτό, άψογη εξυπηρέτηση και ωραίο κέφι…

Με πολύ καλούς παραδοσιακούς χορευτές όπως τον Δημήτρη Κουσπακίδη (80 ετών και χορεύει όπως όταν ήταν παιδί…) Ασφενδιανός από Αυστραλία, τον Γ. Μπάρκα κ.α.

Στην ορχήστρα οι:  Μανώλης Πόγιας, Αντώνης Λαμπρόγλου, Γιώργος Σκαρπαθιωτάκης, Θεοδόσης Παπαϊωάννου και Αργυρώ Κεφαλιανού.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ…
«Οι μοδίστρες, οι εξυπνάκηδες και οι Χουντίνι της Οικονομίας»

Τη Μεγάλη Εβδομάδα, είδε το φώς της δημοσιότητας, ανακοίνωση-δελτίο τύπου της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, που απαντούσε δήθεν στην Ανακοίνωση μας, για το δημόσιο χρέος και την συμβολή της αλήστου μνήμης Κυβέρνησης Καραμανλή (μέλος της οποίας ήταν και ο κ. Σαμαράς), στην διόγκωση και γιγάντωση του, με στοιχεία που βρίθουν ανακριβειών και ασυναρτησιών. Χθες υπήρξε νέα ανακοίνωση, με αρκετά άλλα «μαργαριτάρια» των νεόκοπων στελεχών της ΝΟΔΕ, που μας εγκαλούσε γιατί δεν απαντήσαμε στο Μεγαλοβδομαδιάτικο οικονομικό τους «μανιφέστο».

Απαντούμε:

* Δεν θέλαμε να τους ταράξουμε από την μυσταγωγική τους κατάνυξη, για την εξέλιξη του θείου δράματος και να τους στεναχωρήσουμε, μέρες αγάπης που ήτανε!!!!!

* Γελάμε μέχρι τώρα, με τις ασυναρτησίες τους, όπως γελάνε και όλοι οι νοήμονες πολίτες, με το θράσος τους!!!!!!!

* Είχαμε πολύ σοβαρότατα πράγματα να κάνουμε, από το να ασχολούμαστε με τις φαιδρές αιτιάσεις τους!!!!!!

* Δεν κάνουμε, όπως αυτοί, υψηλή κοπτοραπτική (κλεμμένα copy paste), ως άλλες μοδίστρες με τα κορδελάκια, για να κάνουμε καθημερινή παραγωγή ανούσιων και αστήρικτων δελτίων τύπου!!!!

* Προτιμούμε να ασχολούμαστε καθημερινά για να προωθούμε λύσεις στα προβλήματα του Τόπου, και δεν επιδιώκουμε να βρισκόμαστε σε ανούσιες αντιπαραθέσεις, οι οποίες δεν προσφέρουν τίποτα στους πολίτες.

Σήμερα λοιπόν, θα κλείσουμε τον ιδιότυπο αυτό, δημόσιο – με δελτία τύπου – διάλογο, που πρώτοι, οι νεοσσοί της Τοπικής Νέας Δημοκρατίας, άνοιξαν, απαντώντας σε όποια από τα γραφόμενα τους κρίνονται «σοβαρά», και πιστεύουμε ότι η διαστρέβλωση που επιθυμούν να προβάλλουν, προσβάλλει βάναυσα την νοημοσύνη των συμπολιτών μας.

Για το θέμα της Οικονομίας, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε, ότι στην δεύτερη κατά σειρά ανακοίνωση τους, υπάρχουν δύο σημεία ειλικρίνειας και μεταμέλειας τους. Το πρώτο είναι, ότι αποδέχτηκαν πώς επί των ημερών τους, 2004 – 2009, το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε από τα 160 δις ευρώ στα 280 δις ευρώ, άρα δεν επιμένουν ότι συνέβαλλαν στην αύξηση του μόνο κατά 7 δις.

Το δεύτερο είναι, ότι επιτέλους βρέθηκε μια οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας ή κάποια στελέχη, που εμφανίζονται να υποστηρίζουν την οικονομική πολιτική των Κυβερνήσεων Καραμανλή, (των οποίων επαναλαμβάνουμε, κορυφαίο μέλος ήταν και ο σημερινός Κομματάρχης τους, κ. Αντώνης Σαμαράς, ο γνωστός πρώην Πρόεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ.). Και αυτό αποτελεί γενναιότητα και δείχνει θάρρος, αφού ούτε ο ίδιος ο τέως Πρωθυπουργός δεν φαίνεται να στηρίζει πια, τα εξάχρονα πεπραγμένα του και έχει πάθει αφωνία διαρκείας!!!!

Επί της ουσίας τώρα: Από τα στοιχεία που μας αράδιασαν, προκύπτει το εξής σημαντικό και συγκρίσιμο στοιχείο. Από το 1981 μέχρι το 2009 το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε τη χώρα 19 χρόνια και η Νέα Δημοκρατία 9 χρόνια. Προσέξτε τώρα, στα 19 χρόνια οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αύξησαν το δημόσιο χρέος 120 – 130 δις ευρώ, ενώ στα 9 χρόνια των Κυβερνήσεων Μητσοτάκη και Καραμανλή, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 170 – 180 δις ευρώ!!!! Οι συγκρίσεις, στη κρίση των πολιτών.

Το πιο σημαντικό όμως, είναι το παρακάτω: Την πρώτη περίοδο των Κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου, ό δανεισμός αυξήθηκε συνειδητά και σκόπιμα, για να αυξηθούν οι μισθοί (σχεδόν διπλασιάστηκαν την πρώτη διετία), οι συντάξεις, οι δαπάνες για το κοινωνικό κράτος (ΕΣΥ, Παιδεία, Πρόνοια, κτλ), το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, η χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης, εφαρμόστηκαν αναπτυξιακά προγράμματα, υπήρξαν επιδοτήσεις για την επιχειρηματικότητα, την γεωργία, κτλ. Στόχος όλων αυτών ήταν να αυξηθεί το ΑΕΠ, να υπάρξει μεγάλη Ανάπτυξη, για να μπορέσει να αποσβεστεί ο Δανεισμός. Βέβαια, οφείλουμε να παραδεχτούμε, ότι ενώ σε όλους τους πρώτους στόχους, τα πράγματα πήγαν πολύ καλά, και η χώρα και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, ξέφυγε από τα στάνταρντς των χωρών της Βαλκανικής, στην καθιέρωση ενός παραγωγικού αναπτυξιακού μοντέλου, και στην επιβολή της φορολογικής συνείδησης στους πολίτες, τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο ικανοποιητικά.

Τη δεύτερη περίοδο των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη, ο δανεισμός της χώρας κρίθηκε αναγκαίος, για να υλοποιηθούν όλα τα μεγάλα έργα υποδομής και ανάπτυξης, που άλλαξαν την εικόνα της Ελλάδας και την ενέταξαν στις πολύ ισχυρές χώρες της Ευρώπης και του κόσμου, ενώ μεγάλο μέρος από την αύξηση του δημόσιου δανεισμού οφείλεται στην χρηματοδότηση της Ολυμπιάδας του 2004. Το αρνητικό αυτής της περιόδου, για το οποίο οφείλουμε να απολογηθούμε στους πολίτες, ήταν ότι δεν πατάχτηκε, όπως έπρεπε, η διαφθορά και η παραοικονομία, με αποτέλεσμα να μην αυξηθούν παράλληλα με την Ανάπτυξη και τα φορολογικά έσοδα, αφού η φοροδιαφυγή αποτέλεσε και αποτελεί ακόμα εθνικό σπορ.

Μπορούν να μας πουν οι λαλίστατοι εκπρόσωποι της Τοπικής Δεξιάς, με συγκεκριμένα στοιχεία, τι έγινε στη χώρα, τις δύο κυβερνητικές τους θητείες, που να δικαιολογούν έστω και κατά ελάχιστο, τον υπέρογκο δανεισμό τους?

Πιστεύουν ειλικρινά ότι πλην υμών (ευτυχώς των πολύ λίγων αμετανόητων), υπάρχει Έλληνας ή Ελληνίδα, που πιστεύει ότι τα σημερινά δεινά που βιώνει ο Τόπος, οφείλονται στην σημερινή Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ?

 

Για τα τοπικά θέματα που αναφέρονται στο τρίτο κατά σειρά (ε, δουλειά δεν έχουν οι άνθρωποι), δελτίο τύπου τους, απαντάμε γενικά, ότι για όλα τα ζητήματα του Τόπου μας πιέζουμε και διεκδικούμε πολύ μαχητικά, και δεν κρυβόμαστε να συγκρουστούμε και με την Κυβέρνηση μας, για να δώσουμε λύσεις σ’ αυτά. Είναι γνωστό ότι, μόνο που ανακινήθηκε θέμα ΦΠΑ, σε συνεργασία και με τον κόμμα τους, αλλά και με τα υπόλοιπα κόμματα, αντιδράσαμε άμεσα και μάλιστα δυναμικά, παίρνοντας τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις, ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Το ίδιο έχει γίνει και με τα ζητήματα του Νοσοκομείου, τον Οργανισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, τα μεγάλα έργα, τους πόρους της Αυτοδιοίκησης, κτλ, κτλ. Μαθήματα λοιπόν αγωνιστικότητας και διεκδικητικότητας, δεν δεχόμαστε από αυτούς που ήταν άφαντοι στα χρόνια της λαίλαπας Καραμανλή. Αν παρεμπιπτόντως θέλουν αναλυτική ενημέρωση για όλες της ενέργειες και παρεμβάσεις του Τοπικού ΠΑΣΟΚ και των Βουλευτών μας, για τα τοπικά ζητήματα, είμαστε στη διάθεση τους, αν δεν ενημερώνονται από τα ΜΜΕ.

Ειδικότερα, όμως για το θέμα του Νοσοκομείου της Ρόδου, είναι αναίδεια και θράσος να μιλούν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, για το χάλι που άφησε η Κυβέρνηση τους, το Νοσοκομείο της Ρόδου. Και μιλάμε με στοιχεία για το τι έχει γίνει με το Νοσοκομείο της Ρόδου, από την σημερινή Κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες:

Παραλάβαμε υπέρογκο χρέος 57 εκ. ευρώ προς τους Προμηθευτές, από την προηγούμενη Διοίκηση, και μέχρι τώρα έχουν εξοφληθεί όλα τα χρέη για τα έτη, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, το μισό 2010, και τις επόμενες μέρες εξοφλείται το υπόλοιπο 2010 και οι πρώτοι μήνες του 2011. Όλα δηλαδή τα χρόνια, που Κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία, δεν πλήρωσε σχεδόν τίποτα!!!!!!

Υπογράφηκε ο Οργανισμός Λειτουργίας τον Νοσοκομείου της Ρόδου, που μας δούλευαν για 3-4 χρόνια και μάλιστα με την προσθήκη 3 σημαντικότατων τμημάτων. Του Αιμοδυναμικού, του Ακτινοδιαγνωστικού και του Ογκολογικού.

Έχουν γίνει 32 προκηρύξεις ειδικευμένων γιατρών για το Νοσοκομείο της Ρόδου, οι πρώτοι αναλαμβάνουν υπηρεσία, 12 όμως από αυτές ήταν άγονες λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, κάτι βέβαια για το οποίο δεν φταίει η σημερινή Κυβέρνηση.

Δεσμεύτηκαν από πόρους του ΕΣΠΑ 6 εκ. ευρώ για προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού για το Νοσοκομείο μας, και για τις καινούριες κλινικές.

Το Υπουργείο και η ΔΥΠΕ χρηματοδοτεί ανελλιπώς και θα χρηματοδοτεί, μέχρι την πρόσληψη μόνιμων Νοσηλευτών, την Προγραμματική Σύμβαση για τους 30 Νοσηλευτές.

Ξεκίνησαν υπηρεσία 40 Νοσηλευτές με 8μηνη σύμβαση.

Εντάχθηκε στη Γ’ Ζώνη το Νοσοκομείο της Ρόδου, για να αποτελεί κίνητρο για πρόσληψη γιατρών και Νοσηλευτών, που θα αμείβονται παραπάνω εφημερίες.

Το Νοσοκομείο της Ρόδου, έχει πετύχει τους στόχους της συγκράτησης και εξορθολόγησης των δαπανών, ενώ έχει καταφέρει να μειώσει πάνω από 40% την φαρμακευτική δαπάνη, για να εξοικονομήσει χρήματα, για πρόσληψη επικουρικών γιατρών.

Με όλα αυτά, δεν σημαίνει ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα του Νοσοκομείου μας. Το κυριότερο, είναι το πρόβλημα των μόνιμων Νοσηλευτών, που δεν καλύφθηκαν στην πρόσφατη μεγάλη προκήρυξη γιατί η προηγούμενη Κυβέρνηση, δεν είχε υπογράψει τον Νέο μεγαλύτερο Οργανισμό του. Και γι αυτό το ζήτημα, και για όλα όσα άλλα υπάρχουν, είμαστε σε καθημερινή διεκδίκηση από την Κυβέρνηση Μας. Είναι όμως πρόκληση, με όσα πιο πάνω αναφέραμε να μας το παίζουν και τιμητές οι εκπρόσωποι της Τοπικής Δεξιάς.

Για τον απαράδεκτο και αναιδή δε, χαρακτηρισμό προς το πρόσωπο του εκλεγμένου, με συντριπτικό ποσοστό, πρώτου σε όλη τη χώρα, Αιρετού Περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη, αυτό που μπορούμε να σχολιάσουμε είναι «το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη». Τόσο πολύ τους πείραξε το αποτέλεσμα των περσινών Αυτοδιοικητικών Εκλογών. Και επί τη ευκαιρία θα θέλαμε να τους θυμίσουμε κάτι, για να ηρεμήσουν και να μην φανατίζονται, δείχνοντας τον τραμπουκισμό τους.

Θυμίζουμε λοιπόν, όλοι οι Πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, εκλέχτηκαν Πρωθυπουργοί της Χώρας. Ανδρέας Παπανδρέου, Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου.

Με τους Προέδρους της Νέας Δημοκρατίας, ιστορικά συμβαίνει το εξής:

Ο Κ. Καραμανλής, εκλέχτηκε Πρωθυπουργός, ο Ράλλης υπηρέτησε σαν Πρωθυπουργός, χωρίς να εκλεγεί από το λαό.

Ο Ε. Αβέρωφ, δεν εκλέχτηκε Πρωθυπουργός.

Ο Κ. Μητσοτάκης, εκλέχτηκε Πρωθυπουργός.

Ο Μ. Εβερτ , δεν εκλέχτηκε Πρωθυπουργός.

Ο Κ. Καραμανλής, εκλέχτηκε Πρωθυπουργός.

Ο Α. Σαμαράς ? (τι έχει σειρά!!!!!!)

ΥΣ. Επειδή σύμπασα η παγκόσμια Κοινότητα και ομού οι Οικονομικοί Επιστήμονες, περιμένουν με αδημονία, πότε θα εξαγγείλει ο ταχυδακτυλουργός και νέος Χουντίνι της Οικονομίας, κ. Αντώνης Σαμαράς, την οικονομική του πρόταση – ξέρετε εκείνη που ως δια μαγείας, μηδενίζει σε ένα χρόνο, το έλλειμμα μιας χώρας, και κατ’ επέκταση τιθασεύει το δημόσιο χρέος-, μήπως μπορούν τα στελέχη της Τοπικής ΝΔ να μας ενημερώσουν σχετικά?????

 

 

 

 

 

 

Για την Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Νότιας Δωδ/σου