Καΐσερλης στο Δημ. Συμβούλιο (για Ryanair): “Στο τέλος θα τρελαθούμε όλοι!”… Αποχώρησαν Δύναμη Αλλαγής & Ανθρώπινη Κω καταγγέλοντας τη Δημ. Αρχή για Ryanair…

Κατά πλειοψηφία οι προγραμματικές συμβάσεις (γύρω στις 650 χιλ. ευρώ) για τις 4 Συνβεργατικές

(μειοψήφισαν Μουζουράκης, Μακρή, Τσακίρης – ο τελευταίος ψήφισε μόνο τις ΔΡΥΑΔΕΣ)

Με σκληρή κόντρα για το θέμα της Ryanair (το οποίο έθεσε ως έκτακτο και κατεπείγον για να συζητηθεί και να ψηφιστεί η σύμβαση με την εν λόγω εταιρία με επιστολή του στον Πρόεδρο του ΔΣ, ο Γ. Κρητικός) ξεκίνησε η αποψινή συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου Κω.

Προ ημερησίας διατάξεως ετέθη ακόμη από τον Πρόεδρο Β. Δρόσο  η ψήφιση πίστωσης 6.000 ευρώ ως συμμετοχή του Δήμου στο συνέδριο των ποινικολόγων που θα διεξαχθεί στην Κω το οποίο και δεν εγκρίθηκε τελικά (συγκεντρώθηκαν μόνο 16 ψήφοι από την πλειοψηφία καθώς η Ν. Φιλιππάκη και όλοι οι σύμβουλοι της μειοψηφίας το κατεψήφησαν αφού δεν το θεώρησαν ως κατεπείγον, προκαλώντας την δυσαρέσκεια του κ. Δρόσου).

Ενώ ο Πρόεδρος διάβασε και την επιστολή του εκπροσώπου τύπου της Δύναμης Αλλαγής Ν. Κανταρζή “κλέφτες οι μεν, ή πολιτικοί απατεώνες οι δε” με την επισήμανότι θα έπρεπε να απευθύνεται στον πολιτικό Προϊστάμενο του γρ. τύπου (ο Μ. Φάκκος διευκρίνισε σε ερώτημα του Θ. Μουζουράκηπως είναι ο Δήμαρχος, ο οποίος τόνισε ότι εκείνος δεν αποποιείται της ευθύνης “όπως ο κ. Κυρίτσης…” Ενώ ο τελευταίος του απάντησε καλώντας τον να πάρει  και την αντίστοιχη ευθύνη για το “βατοπέδι της Κω…” και όχι να τα ρίχνει στους μηχανικούς…).

Στη συνέχεια έγινε η αποχώρηση των εκπροσώπων της Δύναμης Αλλαγής και της Ανθρώπινης Κω -έμεινε μόνο ο Θ. Μουζουράκης για να καταψηφίσει όπως διευκρίνισε ο Γ. Κυρίτσης την “παράνομη”χρηματοδότηση των Συνεργατικών που έρχονται απόψε στο Δημ. Συμβούλιο “για παιδιά, ανίψια κλπ του δημάρχου και δεν δίνουν 150 χιλ. ευρώ για τη Ryanair ούτε δέχεται να δει την επιτροπή των φορέων ο Δήμαρχος για να την ενημερώσει…” Λέγοντας ότι θα κατατεθούν και οι σχετικές προσφυγές όπου χρειαστεί και όχι μόνο στην αποκεντρωμένη, κάνοντας μνεία και στον πρώην “σύντροφο” Γραμματέα Θ. Χατζημιχάλη που “ευτυχώς έφυγε…”

Η απάντηση του Δημάρχου ήταν ότι υπάρχει θέμα “ενημέρωση δημάρχου για τουριστικές δράσεις και επιμήκυνση τουρ. περιόδου” έχοντας και μια μίνι κόντρα με τον Γ. Κρητικό ο οποίος τόνισε ότι οι τοπική κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει άλλο και χρειάζεται αποφάσεις τώρα και όχι “αποσπερίδα” ενημέρωσης… Στο σημείο αυτό παρενέβη η Αντιδήμαρχος Ι. Ρούφα διαμαρτυρόμενη ότι δεν μπορεί να αποφασίσει το Δημ. Συμβούλιο τη ψήφιση της σύμβασης απόψε, ενώ παρενέβη ο Γ. Κυρίτσης θυμίζοντας της ότι τα πρλώην Δημ. Συμβούλια μεταξύ των οποίων και το ΔΣ Δικαίου στο οποίο συμμετείχε είχαν ψηφίσει αντίστοιχες αποφάσεις (Δήμαρχος και Ι. Ρούφα παρενέβησαν λέγοντας ότι ήταν διαφορετικές)

Επίσης ο Σ. Καμπουράκης ζήτησε με αφορμή το δημοσίευμα για την απόπειρα κατά του Προέδρου της οικολογικής ένωσης των παράνομων διανοίξεων δρόμων και των περιφράξεων στο βουνό από διάφορα συμφέροντα, όπως και να συζητηθεί εκτάκτως το θέμα της επιχορήγησης των αθλητικών σωματείων καθώς δεν θα προλάβουν πάλι να πάρουν την επιχορήγηση. Τέλος ζήτησε να συζητηθεί εκτάκτως και το θέμα των τσιγγάνων που επέστρεψαν στην είσοδο της πόλης…

Αμέσως μετά την ενημέρωση για το  ενδεχόμενο εκποίησης του λιμανιού και την έκφραση αντίθεσης, ο Δήμαρχος άρχισε την ενημέρωση για το επίμαχο θέμα της Ryanair και την αθέτηση του 3 ετούς αρχικού συμβολαίου (Μάρτιος 2012- Μάρτιος 2013) που είχε υπογράψει η ΔΕΤΑΠ με το διαφημ. τμήμα της εν λόγω εταιρίας, για τις χειμερινές πτήσεις…

Ενημέρωσε για τις ενέργειες που έγιναν “εξουσιοδότηση Αντιδημάρχου” (Γ. Μπαλαλή) φτάνοντας μέχρι τον περασμένο Μάιο που “ήθελαν να υπογράψει μέσα σε μια μέρα ο Δήμαρχος… Χωρίς το ΕΒΕΔ και να διασπαστεί η τοπική κοινωνία…” Ενώ όπως τόνισε η ΔΕΤΑΠ είναι ακόμα στα δικαστήρια με την εν λόγω εταιρία “ευτυχώς όχι στο Αγγλικό δίκαιο…” και της στέλνει ακόμα τιμολόγια για πληρωμή ενώ αθέτησε τη συμφωνία η ίδια η εταιρία… “Θέλουμε ακόμα να συζητάμε στα καφενεία και στις συνελεύσεις…” ενώ όπως τόνισε υπάρχει μια ολόκληρη αλληλογραφία.

Χαρακτηριστική ήταν η ατάκα του “στο τέλος θα τρελαθούμε όλοι…” υπενθυμίζοντας ότι τόσο η Ένωση Ξενοδόχων “που καταγγέλει τη Δημ. Αρχή”, όσο ο Εμπορικός σύλλογος, και τα ενοικιαζόμενα Διαμερίσματα δια των Προέδρων τους (αφήνοντας αιχμή ότι ενημερώνονται και τα μέλη τους)  τάχθηκαν υπέρ του να χειριστεί το θέμα και να υπογράψει τη συμφωνία η ΔΕΤΑΠ  και “τώρα ζητούν από τον δήμο να υπογράψει;”

Τι είναι το συμβόλαιο για να το υπογράψει ο Δήμος; Εμπιστευόμαστε το Επιμελητήριο και τη ΔΕΤΑΠ τέλος… Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και ευτυχώς που δεν δημοσιοποιούνται και να καταλήξουν θα μας ενημερώσουν… Συσκέψεις και συζητήσεις σε δημόσιους χώρους – οι σκεπτόμενοι καταλαβαίνουν – θα βλάψουν και δεν θα ωφελήσουν τον τόπο…”, κατέληξε ο Κ. Καΐσερλης.

Αμέσως μετά ο Αντιπρόεδρος του Ενιαίου φορέα τουρισμού αναφέρθηκε στην συνάντηση που είχαν τον περασμένο Ιούλιο ο ίδιος και ο Δήμαρχος με τον Αντιπρόεδρο της Τρανσάβια στην Κω (ο δήμαρχος είπε ότι ήρθε και δεν το γνώριζε κανείς…”) για να οργανωθούν προγράμματα χειμερινού τουρισμού (αναπαράσταση Ιππ. Όρκου, ξενάγηση στο χάνι, μειωμένες τιμές περιήγησης με τρενάκι στην πόλη και αστική συγκοινωνία, περιπατητική διαδρομή και ξενάγηση στη Ζιά, μόνιμη λειτουργία γρ. ενημέρωσης σε αεροδρόμιο και πόλη της Κω, ειδικές τιμές μελιού και τοπικών προϊόντων, διάθεση αθλητικών χώρων, μειωμένες τιμές σε διάφορες επιχειρήσεις, συζήτηση για ειδική έκπτωση από ξενοδοχεία και για θερινή περίοδο, ξενάγηση σε οινοποιεία και πώληση κρασιού σε ειδικές τιμές, επισκέψεις Παν/ μίων από Ολλανδία, επισκέψεις σε αρχ. χώρους κλπ).

Θ. Μουζουράκης: “Αν δεν ήξερα το δήμαρχο, θα σηκωνόμουνα να χειροκροτούσα… ξεπουλήσατε τον κ. Μπαλαλή… κανένα συμβόλαιο δεν είναι τρομερό και φοβερό αρκεί να βρούμε το νόμιμο τρόπο να το υλοποιήσουμε, όχι να “βαιλίζουμε” τόσο καιρό το θέμα… Τι μπερδεύετε την Τρανσάβια στη μέση,; Υπάρχει κάτι άλλο; Να μας το πείτε… Το έχετε πασάρει το θέμα στη ΔΕΤΑΠ για να φύγει από πάνω σας το βαρίδι… Αυτοί θα αποφασίζουν για την τύχη τη δική μας; Εγώ δεν το δέχομαι” Καϊσερλης:” Παρασύρθηκε ο κ. Κυρίτσης;”

Ν. Τσακίρης: “Αναγκαστήκατε επί 30 λεπτά να απολογηθείτε… Δεν βλέπω ότι το θέμα ήρθε για τις προτάσεις σας περί επιμήκυνσης… βλέπετε το θέμα “πολιτικάντικα”.

Τα εξειδικευμένα γραφεία είναι αυτά που θα μας βοηθήσουν. Δράσεις υποστηρικτικές με έργα κ. Κοπάδη δεν βλέπουμε… Ναι στην ελεύθερη διακίνηση μέσω των αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους και συνδιαφήμιση μαζί τους και έργα από το δήμο. Έχουμε φτιάξει ποδηλατόδρομους και ανάθεμα μας αν στείλαμε δέκα επιστολές σε αντίστοιχους ποδηλατικούς ομίλους.” Καΐσερλης: “νομίζετε…” Και μια κόντρα για τα δελτία τύπου και το επίπεδο τους… (Αντίδραση Κιλιμάτου για τα δελτία τύπου και την “ειρωνεία” τους).

Τσακίρης: “Δίνεται τα λεφτά δεξιά – αριστερά και δεν υπογράφεται το συμβόλαιο; Γιατί δεν το υπογράφεται και βάζετε μπροστά τους επαγγελματίες; Για μένα δεν το χειριστήκατε σωστά… Καΐσερλης: ” Εσείς το μνημόνιο γιατί δεν το υπογράψατε;” Ι. Ρούφα: “Γιατί κ. Τσακίρη παραπλανάτε τον κόσμο;”

Καΐσερλης: “Συμφωνείτε εσείς και ο κ. Κρητικός -και να τ’ ακούσει και ο κ. Μουζουράκης- να υπογράψουμε τριετές συμβόλαιο και να πληρώσουμε και για το 2012; Αυτό θέλουν, αλλιώς δεν υπογράφουν…”

Μουζουράκης :’ Το πρώτο διάστημα που ήρθαν από Μάρτιο δεν πρέπει να το πληρώσουμε για να είμαστε τίμιοι;”  Καΐσερλης: “Συμφωνούμε. Η δημ. αρχή επιμένει στο ναι και αυτό είπαμε και στη ΔΕΤΑΠ και μάλιστα δεν θέλουμε να βάλει λεφτά και το ΕΒΕΔ. Να πληρώσουμε για το 2012 έως το 2014 για τους όρους των πτήσεων που θα μας επιβάλουν;” Ο Θ. Μουζουράκης εν συνεχεία τον προκάλεσε να το φέρει σε πέρας ο ίδιος ο Δήμαρχος, για το νησί… Ι. Ρούφα “θα είμαστε θύματα ενός εκβιασμού” Καΐσερλης: ” Η δημ. αρχή τα λεφτά τα δίνει…”

Η Κ. Μακρή στην τοποθέτηση της παρατήρησε ότι δεν είδε να είναι το ίδιο “γαλαντόμοι” και σε κοινωνικές παροχές… Για να συμφωνήσει μαζί της ο Κ. Καΐσερλης. Επίσης τόνισε ότι δεν βλέπει να προκύπτει από πουθενά ότι οι πελάτες της Ryanair πάνε σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι all inclusive. Αν ωφελούνται κάποιοι -εγώ λέω μεγαλοξενοδόχοι- γιατί δεν τα διαθέτουν οι ίδιοι. Οπότε ο Καΐσερλης την διέκοψε λέγοντας “διάβασα ότι θα τα διαθέσουν…” Στο τέλος πέταξε και ένα “μπράβο” στην τοποθέτηση της Κ. Μακρή για ην πολιτική της εταιρίας “πιέσεις προς πιλότους για περισσότερες ώρες εργασίας” και για το “πως μπορεί να μας εγγυηθεί η εν λόγω εταιρία ότι οι πελάτες της θα πάνε σι μικρομεσαίους και όχι σε μεγάλους;”

“Κανένα ευρώ σε ιδιωτική εταιρία. Ο Τουρισμός να πάρουμε απόφαση ότι είναι δικαίωμα. Αν πληρωθούν όσοι είναι απλήρωτοι θα υπάρξει επιμήκυνση για την οποία συζητάμε. Θα γίνει μερική απασχόληση και στα καράβια και δεν θα μπορέσουμε να φύγουμε ούτε να ρθει κόσμος”.

Σε ότι αφορά τα στοιχεία ο Θ. Μουζουράκης απάντησε ότι το 37% ξενοδοχείου 3 αστέρων προέρχεται από την εν λόγω εταιρία. Καΐσερλης: “Γιατί δεν την πληρώνετε κιόλας…”

Μ.Φάκκος: “Κάποιοι που δεν έχουν σχέση με το δήμο υποισχέθηκαν στην  εταιρία στις 8 Μαΐου θα υπογραφεί το συμβόλαιο και στις 9 η εταιρία κατήργησε τις πτήσεις Οκτωνρίου, Νοεμβρίου”.

Ν. Ζερβός: Να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης, η Κέφαλος έχει ανάγκη αυτή την εταιρία κ. Μακρή, με έπιασαν πάνω από 50 επαγγελματίες.”

Ν. Κιλιμάτος: ” Δεν ήταν τυχαία η αποχώρηση απόψε της μειοψηφίας, γνώριζαν ότι ο δήμαρχος θα εξέθετε όλα τα στοιχεία… Λένε ότι δίνουμε χρήματα στις συνεργατικές, λέτε ότι δεν θα ωφεληθούν και αυτές οι επιχειρήσεις των νέων παιδιών από την εν λόγω εταιρία; Αλλά αυτή η σύμβαση να μην είναι μονομερής.”

Σ. Πης : “Η Δύναμη αλλαγής αποχώρησε για να μην τα ακούσει για το ναυτικό όμιλο… Εγώ με 8.500 χιλ μεταφορικά πάω 5 φορές στην Αυστραλία και έρχομαι…”

Γ. Κοπάδης: “Αυτοαναιρείσθε κ. Τσακίρη, όταν κάνουμε κάτι μας το χτυπάτε… Ο Δήμαρχος είπε αλήθειες και φάνηκε στο πρόσωπο του. Πρέπει να προσέξουμε τους όρους του συμβολαίου”.

Ι. Ρούφα: “Αναδείχθηκε ως επικοινωνιακό αυτό το θέμα από τα ΜΜΕ που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Αν δεν βάλεις όρους πρέπει να σκύψεις κι άλλο. Θα ήταν σκάνδαλο την ώρα που είναι σε ισχύ η σύμβαση, ο δήμαρχος να υπέκυπτε σε ένα άκρατο λαϊκισμό και σε μια σκληρή εκδούλευση της αγωνίας των συμπατριωτών μας…”

Σ. Μαραγκός: “Το 99% του κόσμου παρακολουθεί απόψε στην τηλεόραση για τη Ryanair και αυτό το θέμα ανησυχεί ακόμα και εμάς που είμαστε εδώ. Να δοθούν τα λεφτά όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Κάνω έκκληση στο δήμαρχο και στη δημ. αρχή.”

Καΐσερλης (με αφορμή την αγωνία Μαραγκού) : “Πολύ σωστά το τοποθέτησε η Ι. Ρούφα, το εκμεταλλεύτηκαν πολιτικάντικα για να πλήξουν τη δημ. αρχή. Μας λένε οι κ. Τσακίρης και Κρητικός υπογράψτε αλλά μην πληρώσετε το 2012 που ζητά η Ryanair. Μα η Ryanair δεν υπογράφει αν δεν πληρώσουμε το 2012…”

Ατάκα Μουζουράκη: “Κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι της δημ. αρχής είπανε τα πράγματα με το όνομα τους και κάποιοι άλλοι έπλεξαν βελονάκι…”

Καΐσερλης: “Καλά κάνει η Μέρκελ και έρχεται στην Ελλάδα γιατί είμαστε ασκέρι… Που είναι η οργάνωση των συλλόγων μας;”

Β. Δρόσος : “Αντι να την επεναίσει αυτή τη δημ. αρχή η κοινωνία που προστάτευσε τα συμφέροντα του Κωακού λαού, έχουν ειπωθεί και διαστρεβλωθεί τόσα πολλά… Ποιο δίκαιο θα διέπει αυτή τη σύμβαση; Χωρίς συζήτηση, εφαρμοστέο δίκαιο πρέπει να είναι το ελληνικό. Και με αυτό το συμβόλαιο πήγαμεστην άλλη πλευρά. Να διαπραγματευθούμε ως ίσος προς ίσο και όχι στο συμβόλαιο που μας έστειλαν, δίκην σύμβασης προσχώρησης… Τι τύχη θα έχουν τα Χανιά, ο Βόλος κλπ με τα συμβόλαια copy paste που υπέγραψαν… Ξέρετε πόσο κοστίζει μια απλάη παράσταση σε δικαστήριο επιπέδου Αγγλίας , Αυστρίας κλπ; Δεν θα φτάσει ούτε το μισό συμβόλαιο… Και στο τέλος αυτά ποιος θα τα πληρώσει; Η Κωακή κοινωνία.”

Τελικά το ΔΣ τελείωσε γύρω στη μία και τέταρτο αφού ψηφίστηκξαν κατά πλειοψηφία οι προγραμματικές συμβάσεις του Δήμου με τις συνεταιριστικές κοινωνικές επιχειρήσεις ΑΣΤΕΡΙΑ για ανακύκλωση (ύψους 180 χιλ ευρώ), ΕΣΤΙΑ νεότερης ιστορίας στο Χάνι (94 χιλ. ευρώ) 3 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ (192 χιλ ευρώ συνολικά για Δήμο και ΔΕΥΑΚ) & ΔΡΥΑΔΕΣ 190 χιλ. ευρώ συν στήριξη με εξοπλισμό κλπ.

Καταψήφισαν ο Θ. Μουζουράκης, η Κ. Μακρή και ο Ν. Τσακίρης ο οποίος ψήφισε μόνο τις ΔΡΥΑΔΕΣ λόγω του αντικειμένου τους αναφορικά με την προστασία του δάσους.

Ομόφωνα πέρασε το θέμα επέκτασης της αργίας του Αγ. Νικολάου σε όλο το νησί, ενώ κατά πλειοψηφία με τις ψήφους της δημ. αρχής η έκφραση γνώμης περί μη βατότητας της διαδρομής τουριστικού τραίνου ιδ. εταιρίας (προήδρευσε ο Θ. Νικηταράς λόγω συγγενικής σχέσης με τον ιδιοκτήτη).


Μικροί μάγειρες εν δράσει… Όλα έτοιμα Διαγωνισμός μαγειρικής παιδιών (από Σύλλογο Γυναικών Πυλίου) την Κυριακή

Ο Σύλλογος Γυναικών Πυλίου διοργανώνει και φέτος διαγωνισμό Μαγειρικής για παιδιά που θα γίνει την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ

στην Παλιά Φαντασία στη Ζιά και οι διαγωνιζόμενοι  είναι παιδιά ηλικιας10 έως 13 ετών.

Φωτο από τη χθεσινή προετοιμασία στην κουζίνα της αίθουσας του Αγ. Γεωργίου στο Πυλί με τον γνωστό Σεφ Ιούλιο Καλαποδά, που έχει τη γενική επίβλεψη.

Ν. Μυλωνάς: Του χρόνου ελέω προεκλογικής χρονιάς τα Ιπποκράτεια θα είναι κάπως καλύτερα…

Η φωτογραφία στο νησί μας

Παρακολουθήσαμε φέτος μερικές πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις φωτογραφίας συμπολιτών μας. Παρόμοια κινητικότητα υπήρξε πριν μια δεκαετία που όμως κάπου χάθηκε για λόγους που δεν μάθαμε.

Οι εκθέσεις αυτές κινήθηκαν έξω από τα πλαίσια των Ιπποκρατίων. Όμως θα έπρεπε όχι μονό να είναι στο πρόγραμμα αλλά και να χρηματοδοτούνται στοιχειωδώς οι συμμετέχοντες, καλύπτοντας τουλάχιστον μέρος των εξόδων συμμετοχής. Ευχόμαστε του χρόνου που ‘’ελέω προεκλογικής περιόδου’’ τα Ιπποκράτεια θα είναι κάπως καλύτερα από φέτος, να υπάρξει πρόνοια και για την τοπική τέχνη της φωτογραφίας και τους παραγωγούς της. Από περιοδικό του τεχνικού κόσμου της χώρας μας πήραμε το παρακάτω ρεπορτάζ με τα αποτελέσματα διεθνούς διαγωνισμού φωτογραφίας που ενδιαφέρει ως θέμα, γιατί σε αυτό θίγονται πολλές πλευρές της διοργάνωσης παρόμοιων εκθέσεων.

Για την αντιγραφή Ν. Μυλωνάς

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του ελληνικού τμήματος του διαγωνισμού που έληξε στις 15 Ιουλίου, ως μέρος του διεθνούς διαγωνισμού της Mensa, που θα ανακηρύξει τον φωτογράφο της χρονιάς για το 2012. Το θέμα του φετινού διαγωνισμού είναι: Μοναδικές Δομές ( Unique Structures ).

Η ελληνική κριτική επιτροπή αποτελείται από τους αναγνωρισμένους φωτογράφους Βασίλη Κυριακάκο και Τάσο Αρωνίτη και τον πρόεδρο της ελληνικής Mensa Χρήστο Αποστολίδη.Οι συμμετοχές κρίθηκαν ως προς την αποτελεσματικότητα του τρόπου με τον οποίο πρόβαλλαν το θέμα καθώς και τη σύνθεση, τεχνικά και άλλα κριτήρια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι τρεις καλύτερες συμμετοχές είναι κατά σειράν:

1. Stand by me, της Ελένης Σωτηριάδου

2. Seascape, του Ευάγγελου Φελέρη

3. MAXXI Roma, του Ανδρόνικου Μπαμπάτσικου

Οι τρεις ανωτέρω συμμετοχές μαζί με τις 3 καλύτερες συμμετοχές από κάθε εθνικό διαγωνισμό της Mensa θα συμπεριληφθούν στο διαγωνισμό Mensa World Photo Cup που οργανώνεται υπό την επίβλεψη της Mensa International.
Η καταληκτική ημερομηνία για το International Mensa World Photo Cup είναι η 25 Αυγούστου 2012. Ο νικητής του Διεθνούς διαγωνισμού (MIL Photographer of the Year) θα επιλεγεί από μια ειδική κριτική επιτροπή που θα περιλαμβάνει αυτεπαγγέλτως τον Πρόεδρο της Mensa International.

Οι νικήτριες φωτογραφίες θα συμπεριληφθούν στη ‘Mensa IPC Collection’ και θα εκτίθενται στις Annual Gatherings καθώς και θα δημοσιοποιηθούν με άλλους τρόπους εντός και εκτός Mensa.

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στον διεθνή διαγωνισμό, για την Ελένη Σωτηριάδου και τους Βαγγέλη Φελέρη και Ανδρόνικο Μπαμπάτσικο.

1989.077 stand by me Stand by me

Seascape

2002.047 MAXXI Roma2 MAXXI Roma

 

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2012/08/mensa.html

Σσσστ, σιγά! Η Ελλάδα κοιμάται !!! Μετά τις 6 Νοεμβρίου ετοιμάζονται τεράστιες αλλαγές συνόρων στην περιοχή …

Αμέσως μετά τις 6 Νοεμβρίου ετοιμάζονται τεράστιες αλλαγές συνόρων στην περιοχή και η Κυβέρνηση κοιμίζει τους Ελληνες! Τι ετοιμάζουν για το Αιγαίο και την Μεσόγειο!!!
Από το Εσκί Σεχίρ της Τουρκίας μέχρι την Λέσβο μια χαμηλή υποηχητική πτήση ενός πολεμικού αεροσκάφους σε προφίλ hi-lo-hi είναι διάρκειας 30 λεπτών.

To αεροσκάφος τύπου F-35 αλλάζει τα πάντα στην ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο και η προγραμματισμένη προμήθειά του από την Τουρκία, εάν τελικά αληθεύει ως πληροφορία, αποτελεί την “λυδία λίθο”.

Επομένως εάν δεν βρεθεί άμεσα τρόπος αντιμετώπισής του από την Ελλάδα, τότε οι πολιτικοί οι οποίοι έχουν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας σήμερα, θα ευθύνονται στο ακέραιο για τον επικείμενο ακρωτηριασμό της, εξ αιτίας της δραματικής αλλαγής της στρατιωτικής ισορροπίας μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδος.

Συγχρόνως η Τρόικα πιέζει για την περικοπή κονδυλίων στην άμυνα της χώρας η οποία μεταφράζεται σε καθήλωση στο έδαφος περίπου 130 Ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, σε σοβαρή «τρωτότητα» του ηθικού των Ελλήνων στρατιωτικών, και με άλλες σοβαρές συνέπειες στην δυνατότητα αντίστασης της χώρας σε οιανδήποτε εξωτερική επιβολή.

Η εμπλοκή της τρόικας στο σκληρό πυρήνα της Εθνικής Άμυνας της χώρας είναι πολύ βαθύτερη απ΄ ότι φαίνεται ή λέγεται.

Οι τροϊκανοί έχουν, όπως όλα δείχνουν, λόγο και άποψη, και οι οποίοι, μέχρι στιγμής επιβάλουν, ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο οι ελληνικές ΕΔ θα εξοπλίζονται.

Δημιουργείται αυτόματα ένα μεγαλειώδες ερώτημα, από τα πολλά κρίσιμα ερωτήματα που ανακύπτουν καθημερινά, το οποίο χρήζει άμεσης απάντησης.

Μειώνοντας το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, δεν αποτελούμε ευκολότερα στόχο εξωτερικών επιβολέων της Εδαφικής Ακεραιότητος της χώρας μας ;;;

Καί εάν αυτό (ο ακρωτηριασμός της χώρας) συμβεί, δεν θα έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία αποπληρωμής των ληστρικών τόκων στα διακρατικά δάνειά τους, ή μήπως σχεδιάζουν να διασφαλίσουν τα “κέρδη” τους κρατώντας μέρη της Ελλάδος για τα επόμενα πολλά χρόνια υπό την κατοχή τους ;;;

Πότε επιτέλους θα τους “ξοφλήσουμε” ;;;

Πότε οι “πολιτικοί” μας θα αντιληφθούν την πραγματική και αναγκαία στόχευση του Εθνικού τους και πατριωτικού τους καθήκοντος ;;;

Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω την αυξανόμενη απειλή από τόν μεγαλοϊδεατισμό των Αλβανών και από τους υπό αναζήτηση πατρίδος ιστοριοκάπηλους σκοπιανούς, για τους οποίους θα επανέλθω σύντομα.

Αναρωτιέμαι μεγαλοφώνως, ίσως διότι αυτό μόνον μου απέμεινε !!!

Το γιατί οι πιστωτές μας (Ευρωπαίοι δια των εκπροσώπων των, της Τρόικας) ενώ γνωρίζουν τις απειλές εκ των έξω (Τουρκία, Αλβανία, Σκόπια), δια την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, εξακολουθούν να πιέζουν και μάλιστα επίμονα στην μείωση του αξιόμαχου του Ελληνικού στρατεύματος, μου προκαλεί έντονα ερωτηματικά και με οδηγεί συνειρμικά στην πρόσφατη Ελληνική Ιστορία.

Η μικρασιατική καταστροφή δεν προήλθε μόνον από λάθη και «προδοτικές» πράξεις Ελλήνων, αλλά και από την σοβαρή αλλαγή πολιτικής απέναντι στην Ελλάδα των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής, δηλ. των Ευρωπαίων, Γάλλων Άγγλων και Γερμανών κατά κύριο λόγο, την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, το έτος 1922.

Αυτή την χρονική στιγμή κατά την οποίαν ο Ελληνικός στρατός πολεμούσε ήδη στα βάθη της Μ.Ασίας και ήταν εκτεθειμένος στην παύση υποστήριξής του, αυτήν την χρονική στιγμή επέλεξαν οι Ευρωπαίοι να σταματήσουν την υποστήριξή των στην Ελλάδα.

Η αλλαγή πολιτικής και η παύση στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ελλάδα εκείνη την χρονική στιγμή, η οποία μετετράπη σε ανοχή και ενθάρρυνση της Τουρκίας του Αττατούρκ, απετέλεσε το κρίσιμο μέγεθος το οποίο καθόρισε εν πολλοίς και την έκβαση αυτής της πολεμικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

Αυτοί οι οποίοι, κατά κύριο λόγο, εξυπηρετούντες τα οικονομικά και γεωπολιτικά τους συμφέροντα στην περιοχή, άλλαξαν τον χάρτη της Μικράς Ασίας και της ευρύτερης περιοχής της, εν μία νυκτί, προκαλώντας ανεπανόρθωτη ήττα στην φιλοΕυρωπαική τότε Ελλάδα, δημιουργώντας την Ελληνική προσφυγιά, τσαλαπατώντας την Ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και παρουσία στα παράλια της Μικράς Ασίας, χαρίζοντας στους Τούρκους την Ιωνία και τον Πόντο, αρχαία Ελληνική γη, ανεχόμενοι τις γενοκτονίες των Ελλήνων, Αρμενίων, Ποντίων και άλλων πληθυσμών της Μικράς Ασίας, επιβάλλοντας τις ανταλλαγές των πληθυσμών, μόνον και μόνον διότι αυτό επέβαλλε το Εθνικό γεωπολιτικό τους συμφέρον, είναι σήμερα αυτοί οι ίδιοι, οι οποίοι επιβάλλουν ξανά την μείωση του αξιόμαχου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Και όλα αυτά σε εποχές, οι οποίες προϊδεάζουν κλίμα ευρύτερης πολεμικής σύρραξης και βέβαια ευρύτερων γεωπολιτικών ανακατατάξεων και αλλαγών.

Το αποτέλεσμα αυτής της αισχρής πολιτικής των τοκογλύφων-πιστωτών μας, απέναντι στην χώρα μας, η οποία προκαλεί την πλήρη αποδυνάμωσή της, μόνο και μόνο για να πάρουν τα αποτελέσματα της ληστρικής τους επιδρομής από μιά χώρα, δηλ. την τοκογλυφική τους υπεραξία.

Και η οποία από της ίδρυσεώς της ως “ανεξάρτητο” κράτος πληρώνει τους άθλιους Ευρωπαίους τοκογλύφους-πιστωτές μας για να της “δώσουν” την δυνατότητα να “υπάρξει”, να επιβιώσει ως αυτοδιαχειριζόμενο και με δικαίωμα αυτοδιάθεσης Έθνος.

Βέβαια οφείλω να υπενθυμίζω συνέχεια την πράξη του ΓΑΠ, εκτός των άλλων, (για την οποίαν έπρεπε να παραπεμφθεί στην Ελληνική δικαιοσύνη με την κατηγορία της Εσχάτης προδοσίας) να μετατρέψει τα ληστρικά δάνεια του Ελληνικού κράτους, τα οφειλόμενα όμως σε ιδιώτες πιστωτές (!!!), σε κρατικά δάνεια από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, δηλαδή να μετατρέψει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δανείων, μετατρέποντάς τα σε δάνεια με διακρατικές συμφωνίες, δένοντας κατ’αυτόν τον τρόπο “χειροπόδαρα” την χώρα και εξασφαλίζοντας πλήρως τούς δικαιούχους τοκογλύφους-πιστωτές μας, χωρίς ποτέ να ελεγχθούν τα χαρακτηριστικά των δανείων, πολύ περισσότερο η προέλευσή τους και η νομιμότητά τους. Όρα «μνημόνιο Ι».

Σήμερα διαμορφώνεται ένα εξωτερικό περιβάλλον στην χώρα μας, το οποίο προμηνύει έντονες εθνικές συγκρούσεις, αναδιάταξη συνόρων η οποία θα προκύψει απο το νέο “παζάρι” μεταξύ των ισχυρών του πλανήτη, αλλοιώσεις της ανθρώπινης κουλτούρας με τα αποτελέσματα ενός πολέμου αυτής της έκτασης και της ποιότητός του, τα οποία η ανθρωπότητα θα κάνει χρόνια να επουλώσει ώς τραύματα και εγκλήματα εις βάρος του ανθρώπου.

Η ανθρωπότητα επαναλαμβάνει λάθη του παρελθόντος ή τουλάχιστον επιτρέπει να διαπράττονται εγκλήματα εις βάρος της, ελέω οικονομικών συμφερόντων.

Το “ντοκυμαντέρ” του παρελθόντος τείνει να καταστεί προφητική γραφή των μελλούμενων.

Όμως, οι συνεχείς και έντονοι στρατιωτικοί εξοπλισμοί της Ρωσίας, η είσοδος της Κίνας στο παγκόσμιο “παιχνίδι”, είτε το οικονομικό είτε το στρατιωτικό, με εξοπλισμούς και οργανώσεις, η συνεχής και αδιάλειπτη προσπάθεια της Τουρκίας να καταστεί μέσω υπέρογκων εξοπλισμών, περιφερειακή υπερδύναμης, δια να αποφύγει την τριχοτόμησή της, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αντίθετης σκέψης περί του τί μέλλει γενέσθαι.

Όταν η πολιτική υποχωρεί τότε ομιλούν τα όπλα, άς ευχηθούμε στην γειτονιά μας η λύση να είναι πολιτική και όχι στρατιωτική.

Καθώς η Συρία λοιπόν ολισθαίνει ή την “ολισθαίνουν”, ακόμα πιο βαθιά σε έναν “εμφύλιο” πόλεμο, το 15μελές συμβούλιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών παραμένει σε αδιέξοδο για την ανάληψη δράσης.
Ενώ η Γαλλία η οποία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου ως σήμερα, ήλπιζε ότι το σώμα αυτό θα συνενωνόταν για να χειριστεί την ανθρωπιστική κρίση, και για το λόγο αυτό συγκάλεσε τη σημερινή σύνοδο, στην οποία αναμένεται να λάβουν μέρος χώρες που γειτνιάζουν με τη Συρία: η Τουρκία, ο Λίβανος, η Ιορδανία κτλ.

Η απόφαση την οποίαν όμως έλαβε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον να μην συμμετάσχει στη σύνοδο, αντανακλά σαφώς την αμερικανική θέση, δηλ. ότι όσο η Μόσχα τάσσεται υπέρ του Άσαντ δεν έχει νόημα να γίνουν περαιτέρω συνομιλίες.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2012 ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κ. Μ.Νετανιάχου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο κ. Μ.Ομπάμα. Κι εκεί θα κριθούν πολλά.

Εκλογές γαρ εν όψει !!!

Οι αμερικανικές εκλογές εν πολλοίς θα κρίνουν και την χρονική έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων εναντίον του Ιράν, εάν έως τότε δεν βρεθεί “διπλωματική λύση” για το ποιος θα ελέγχει την πυρηνική δύναμη του Ιράν επομένως και τούς υδρογονάνθρακες της Ν.Α. Μεσογείου.

Στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στίς 6 Νοεμβρίου 2012, κρίνεται κατά ένα μεγάλο μέρος η επαλήθευση των σεναρίων αναδιάταξης των συνόρων της περιοχής της Ν.Α Μεσογείου, πολιτικά ή με στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο πόλεμος χαρακωμάτων έχει ήδη ξεκινήσει μέσα στο έδαφος της Συρίας, και αυτό το οποίο αναμένεται είναι η έκτασή του, ποιοι θα εμπλακούν και τι διάρκεια θα έχει.

Η Τουρκία σήμερα έχει αναλάβει “εργολαβικά” τον πόλεμο εναντίον της Συρίας εξοπλίζοντας μισθοφόρους και ειδικές δυνάμεις μέσα στο έδαφος της Συρίας, εξ ονόματος και δια λογαριασμόν της “Δύσης”.

Σκληρή επίθεση στην Τουρκία εξαπέλυσε ο κυβερνήτης του Τέξας Ρικ Πέρι, κατά τη διάρκεια ενός ντιμπέιτ που διοργάνωσε διαδικτυακά το Fox News.

Ο Πέρι, ο οποίος διεκδικεί το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για την αμερικανική προεδρία δήλωσε ότι «ίσως είναι η ώρα να διώξουμε την Τουρκία από το ΝΑΤΟ», ενώ χαρακτήρισε τους ηγέτες της χώρας «ισλαμιστές τρομοκράτες».

Μετά τις αμερικανικές εκλογές στις 6 Νοεμβρίου 2012 θα πέσουν οι μάσκες στο θέατρο του παραλόγου για την Ελλάδα.

Η διεθνής πολιτική και οικονομική σκακιέρα ανακατατάσσεται και επανακαθορίζεται, ενώ στο μεσοδιάστημα αυτό των τριών μηνών, η Ελλάδα, το θύμα της παγκόσμιας οικονομικής λαιμαργίας και αμετροέπειας, θα επιχειρήσει να “εκμεταλλευτεί” το διάστημα των 2-3 μηνών ώστε να αποδείξει στην Ευρώπη(!!!) ότι δικαίως παραμένει στην Ευρωζώνη.

Η Ελλάδα θα δώσει μια άνιση “μάχη” εκ των προτέρων καταδικασμένη, όμως μετά τις προεδρικές εκλογές στις 6 Νοεμβρίου του 2012 θα αποκαλυφθεί και το πραγματικό σχέδιο των “ισχυρών” του πλανήτη για την Ελλάδα.

Μετά τις αμερικανικές εκλογές θα αποκαλυφθεί αν πίσω από τις μάσκες κρύβεται άλλο προσωπείο από αυτό που εμφανίζουν σήμερα οι ευρωπαίοι πολιτικοί.

Σε απλά Ελληνικά, ή θα επιστρέψουμε στο 1940 ως βιοτικό επίπεδο ή θα ακρωτηριάσουν την χώρα προς τέρψιν των “αφεντάδων”.

Θα μάς βάλουν σε “περιπέτειες” ή όχι ;;;

Και μέσα στον “ορυμαγδό” των δηλώσεων, σκέψεων, απειλών, εκδηλώσεων αγάπης και μίσους, κτλ, προς την παραπαίουσα Ελλάδα ακούστηκε και ολίγον “αλήθεια” δια στόματος του καθηγητή Οικονομικών, κ. Καρλ Γουίλαν, με το άρθρο του στο “Forbes”.

“Η κατάλληλη αντιμετώπιση του διογκούμενου και μη βιώσιμου ελληνικού χρέους είναι η παραγραφή του και όχι η ενίσχυσή του με νέα δάνεια ή η αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη”.

Άλλωστε μία “πτώση” της Ελλάδος ανακατανέμει την γεωπολιτική ισορροπία της ευρύτερης περιοχής, και αυτό οι “σύμμαχοί” μας δεν το θέλουν, όπως ο διάολος δεν θέλει το λιβάνι.

Ιδού η ρόδος, ιδού και το “πήδημα” κύριοι πολιτικοί!!!
Λάζαρος Ελευθεριάδης
aegeantimes.gr

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο Κω στο Πλατάνι ζητάει εκπαιδευτικό προσωπικό

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο Κω στο Πλατάνι ζητάει εκπαιδευτικό προσωπικό για την σπουδαστική  χρονιά 2012-2013:

 1. Αισθητικό (με πτυχίο ΤΕΙ) και προϋπηρεσία
 2. Απόφοιτο Διοίκησης Επιχειρήσεων ή Οικονομικών
 3. Απόφοιτο Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων ή ΙΕΚ με ειδίκευση στα τουριστικά
 4. Υπεύθυνη Οροφοκομίας (τουλάχιστον 4 χρόνια προϋπηρεσία)
 5. Μάγειρα (με 5 έτη προϋπηρεσία)
 6. Διακοσμητή/τρια
 7. Εξειδικευμένο Bartender-Barista
 8. Καθηγήτρια Τούρκικων
 9. Καθηγήτρια Ρώσικων
 10. γραφίστα/ρια


  Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να στείλουν το βιογραφικό τους στο ekeko@hotmail.gr .

Έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Μπιλλήρη και των μαθητών του εργαστηρίου της

Έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Μπιλλήρη και των μαθητών του εργαστηρίου της.

Εγκαίνια την Τετάρτη 5/9 στις 19:00 στην γκαλερί “Ναυτίλος” στην Πόθια Καλύμνου.

Στην έκθεση θα υπάρχει ειδικό αφιέρωμα στον αείμνηστο Καλύμνιο ζωγράφο Γιάννη Ροδίτη.

Πρωτοβουλία Λέσχης Λάιονς Κω για εξυγίανση κρατητηρίων Αστυνομίας – Ενημέρωση ΕΒΕΔ για συγκέντρωση προσφορών


Το ΕΒΕΔ ενημερώνει τα μέλη του ότι από σήμερα 31/08/12 ξεκινάει η συγκέντρωση των προσφορών για την εξυγίανση των κρατητηρίων που στεγάζονται στο αστυνομικό τμήμα της Κω.

Τα ενδιαφερόμενα μέλη του Επιμελητηρίου μπορούν να καταθέσουν προσφορές για τις ακόλουθες οικοδομικές εργασίες.

 1. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις

 2. Υδραυλικές εγκαταστάσεις

 3. Μονώσεις

 4. Σιδηροκατασκευές

 5. Ξυλουργικές εργασίες

 6. Λοιπές δομικές εργασίες

Σημειώνεται ότι η εξυγίανση των κρατητηρίων που στεγάζονται στο αστυνομικό τμήμα της Κω αποτελεί το φετινό στόχο της Λέσχης LIONS ΚΩ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ».

Το ΕΒΕΔ θέλοντας να ενισχύσει το στόχο της Λέσχης LIONS ΚΩ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» και αντιλαμβανόμενο την αναγκαιότητα του έργου, καλεί τα μέλη του όπως προσκομίσουν τεχνικώς άρτιες αλλά συνάμα οικονομικές προσφορές με γνώμονα την συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο του νησιού μας.

Η συλλογή των προσφορών θα γίνει έως την Παρασκευή 7/9/2012. Το άνοιγμα των προσφορών θα γίνει την ίδια ημέρα 7/9/2012 παρουσία της προέδρου και της γραμματέως της Λέσχης LIONS ΚΩ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» όπως επίσης του Αντιπροέδρου Ά του ΕΒΕΔ στα γραφεία του επιμελητηρίου και ώρα 13:00.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε όπως επικοινωνήσατε με την πρόεδρο της Λέσχης LIONS ΚΩ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» Κα. Παρισίδη Σμαράγδη στο τηλέφωνο 2242023919 και τον κ. Σιφάκη Δημήτριο στο τηλ. 6944-695848.

 

Γραφείο Τύπου Τοπικού Παραρτήματος Κω – Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου

 

1η Σεπτεμβρίου το έθιμο της Αρχοχρονιάς στην Κω…

‘Ενα πολύ παλιό έθιμο που αναβιώνει στην Κω κάθε χρόνο τέτοια μέρα…
Στη Χώρα της ΚΩ το πρωί της «Αρχιχρονιάς» γυναίκες και παιδιά σηκώνονται πριν βγει ο ήλιος και κατεβαίνουν στην παραλία παίρνοντας μαζί, τους «αστρονομημένους» αυτούς καρπούς που φύλαγαν για ένα χρόνο στο εικονοστάσι, τους πετούν στη θάλασσα και βουτάνε στο νερό τους καινούργιους. Βρέχουν το πρόσωπό τους, μαζεύουν θαλασσινό νερό από σαράντα κύματα και βότσαλα από την ακρογιαλιά. Στο δρόμο για το σπίτι σταματούσαν στον «πλάτανο» και αγκάλιαζαν τον κορμό του για να πάρουν τα χρόνια του και τη δύναμή του.
Την 1η ΣΕΠΤΕΜΒΡIΟΥ (εορτή του αγίου Συμεών του Στυλίτη), οι έγκυες γυναίκες απείχαν από κάθε εργασία, για να μην γεννηθεί το παιδί τους με το σημάδι του αγίου (Συμεών/ σημαδεύω). Την ίδια μέρα γιορταζόταν η «Αρχιχρονιά», ένα έθιμο, κατάλοιπο των βυζαντινών χρόνων, καθώς οι βυζαντινοί τον είχαν ως πρώτο μήνα του επίσημου ημερολογίου.

Παρόμοια έθιμα συναντούνται και αλλού βέβαια…

Στη ΚΑΛΥΜΝΟ, οι  κάτοικοι, το πρωί της 1ης Σεπτεμβρίου, ραντίζουν ο καθένας  με αγιασμό το σπίτι του, τα αμπέλια του και τα δίχτυα του, για να ευλογηθούν και να δώσουν πολλά σταφύλια και πολλά ψάρια αντίστοιχα.

Στη ΡΟΔΟ, τη μέρα αυτή κρεμούν στο μεσιά – το μεσαίο χοντρό δοκάρι, που βαστάζει τη στέγη – τη δική τους «Αρχιχρονιά»: ένα άσπρο σακουλάκι γεμάτο στάχυα και σιτάρι. Γύρω απ’ αυτό δένουν μια αρμαθιά καρύδια, ένα κρεμμύδι, ένα σκόρδο, ένα κεχρί, καρπό βαμβακιού κι ένα τσαμπί σταφύλι. Αν δεν κάνουν την «Αρχιχρονιά», δεν αρχίζουν καμιά αγροτική εργασία. Την «Αρχιχρονιά» αυτή την ξεκρεμούν από το μεσιά την Πρωτοχρονιά το πρωί. Τα καρύδια και το τσαμπί που γίνεται σταφίδα το τρώνε, ενώ το σιτάρι, το σκόρδο και το κρεμμύδι τα φυλάγουν για να τα ρίξουν μέσα στο σπόρο, όταν θα αρχίσουν τη σπορά. Το θεωρούν καλό ν’ ανακατευτούν με το σπόρο οι καρποί της «Αρχιχρονιάς».

1η Σεπτεμβρίου: Η Αρχή της Ινδίκτου (Η αρχή του Εκκλησιαστικού Έτους)

Ίνδικτος ή Iνδικτιών

Tου Kωνσταντίνου Aπ. Σουλιώτη, Θεολόγου

Aν ξεφυλλίσουμε τον ημεροδείκτη μας και φθάσουμε στην 1η Σεπτεμβρίου, θα δούμε να σημειώνεται: «Aρχή Ινδίκτου». Πολλοί ίσως, διαβάζοντας τη φράση αυτή, να διερωτώνται: Tι σημαίνουν τα λόγια αυτά και τι είναι η Ίνδικτος;

Η λέξη Ίνδικτος είναι λατινική ελληνοποιημένη και σημαίνει ορισμός, διάγγελμα, πού εκδιδόταν από τους Ρωμαίους αυτοκράτορες, με σκοπό να καθορίζουν το ύψος των φόρων επί της παραγωγής της γης, που θα έπρεπε να πληρώσουν οι υπήκοοι της Ρώμης για τη συντήρηση του στρατού. Το διάγγελμα αυτό ίσχυε για δεκαπέντε χρόνια και τούτο, γιατί κάθε δεκαπέντε χρόνια απολύονταν οι παλαιοί στρατιώτες και κατατάσσονταν οι νέοι. Να σημειωθεί ότι το ύψος των σχετικών φόρων καθοριζόταν από τη νέα δύναμη του στρατού για την επόμενη δεκαπενταετία.

Με την πάροδο του χρόνου η λέξη Ίνδικτος έπαψε να σημαίνει μόνο διάγγελμα, αλλά σήμαινε και το διάστημα των δεκαπέντε ετών. Έτσι άρχισαν να μετρούν το χρόνο σε Iνδίκτους (πρώτη Ίνδικτος, δεύτερη Ίνδικτος κ.ο.κ.).

Πρώτος ο Μ. Κωνσταντίνος όρισε ως επίσημη μέτρηση του χρόνου (το 312 ή 313 μ.Χ.) την Ίνδικτο, πού άρχιζε την 1η Σεπτεμβρίου, εποχή που είχε τελειώσει η συγκομιδή των καρπών της γης. Η μέτρηση αυτή του χρόνου ονομάστηκε, από το όνομα του Κωνσταντίνου, Κωνσταντίνειος Iνδικτιών και Ελληνική.

Η Εκκλησία υιοθέτησε αυτό το σύστημα μέτρησης του χρόνου και μετρούσε τα έτη με τίς Ινδικτιώνες. Έτσι το Εκκλησιαστικό έτος άρχιζε την 1η Σεπτεμβρίου με Πατριαρχική Θεία Λειτουργία και ιδιαίτερη Iερά Παράκληση, ώστε να ευλογήσει ο Θεός τον καινούριο χρόνο.

Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουστινιανός ο Α΄ το 537 εισήγαγε τη μέτρηση κατά Ινδικτιώνες στα κρατικά έγγραφα και στίς δικαστικές αποφάσεις. Έλεγαν δηλαδή 1ο έτος της τάδε Ινδικτιώνος, 2ο έτος της τάδε Ινδικτι‘νος κ.ο.κ.

Με τον καιρό ορίστηκαν δύο είδη Ινδίκτου, η Καισαρική, δηλαδή η παλαιά ρωμαϊκή πού άρχιζε την 1η Σεπτεμβρίου και την οποία συνέχισε τό Βυζάντιο, και η Παπική, που άρχιζε στίς 25 Δεκεμβρίου και αργότερα την 1η Ιανουαρίου.

Στη Δύση σιγά-σιγά επικράτησε ως αρχή του νέου έτους η 1η Ιανουαρίου, ενώ στην Aνατολή είχε παραμείνει η 1η Σεπτεμβρίου. Αυτός είναι και ο λόγος που η πρώτη Σεπτεμβρίου παρέμεινε μέχρι και σήμερα η αρχή του Εκκλησιαστικού έτους, μετά την καθιέρωση για όλους ως αρχής του πολιτικού έτους της 1ης Ιανουαρίου. Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η Εκκλησία μας όρισε την ημέρα αυτή να αναγινώσκεται στους Ιερούς Ναούς η περικοπή από το Ευαγγέλιο του Λουκά, που αναφέρει το πρώτο κήρυγμα του Χριστού στη συναγωγή της Ναζαρέτ (Λουκ. 4, 16-18).

Οι Ινδικτιώνες μετριούνται από τη Γέννηση του Χριστού. Επειδή, όμως, η χρονολογία από της του Χριστού Γεννήσεως υστερεί κατά τρία έτη, για να βρούμε, παραδείγματος χάριν, την Ίνδικτο του 2004, προσθέτουμε 3 έτη και διαιρούμε δια του 15. Δηλαδή 2004 + 3= 2007 : 15 = 133 και υπόλοιπο 12 που σημαίνει ότι βρισκόμαστε στο 12ο έτος της 133ης Ινδίκτου (από την 1η Σεπτεμβρίου).

imd.gr/htm

«Μπλε πανσέληνος»: Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο που εμφανίζεται περίπου κάθε 2,5 χρόνια

Έχει συνδέσει το όνομά του με γλωσσικές εκφράσεις, μύθους, αστρολογικές προβλέψεις, ακόμα και σπάνια φυσικά φαινόμενα. Το «μπλε φεγγάρι», δηλαδή η πανσέληνος για δεύτερη φορά μέσα στον ίδιο μήνα, θα συμβεί σήμερα, συνοδευόμενο από πλήθος εκδηλώσεων.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που εμφανίζεται κάθε 2,5 χρόνια περίπου. Τα περισσότερα έτη έχουν δώδεκα πανσελήνους, ωστόσο κάθε ημερολογιακό έτος περιλαμβάνει δώδεκα σεληνιακούς κύκλους και έντεκα ημέρες ακόμη. Όταν αυτές αθροίζονται, εμφανίζεται ένα επιπλέον φεγγάρι.

«Καθώς ο σεληνιακός μήνας είναι μικρότερος από το μέσο μήνα του ημερολογίου, τυχαίνει να έχουμε δύο πανσελήνους μέσα στον ίδιο μήνα. Το φαινόμενο αυτό αποκαλείται “μπλε πανσέληνος”, όρος που όμως δεν χρησιμοποιείται επίσημα στην Αστρονομία», εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο αστρονόμος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Νίκος Ματσόπουλος.

Φέτος έχει δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο φαινόμενο, καθώς συμβαίνει τον Αύγουστο. «Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι στην αστρονομία η πανσέληνος του Αυγούστου δεν διαφέρει από τις υπόλοιπες. Το λαμπρότερο φεγγάρι συμβαίνει όταν την ημέρα της πανσελήνου η Σελήνη βρίσκεται στην πιο κοντινή απόστασή της από τη Γη, δηλαδή περίπου μία φορά το χρόνο. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται και “Super moon”», διευκρινίζει ο κ. Ματσόπουλος.

Η παλαιότερη αναφορά του όρου «μπλε φεγγάρι» καταγράφεται το 1524 σε ένα έντυπο που επιτίθεται στον αγγλικό κλήρο. Στο κείμενο αυτό σημειώνεται: «Εάν πουν ότι το φεγγάρι είναι μπλε, τότε θα πρέπει να πιστέψουμε ότι αυτό είναι αλήθεια». Στο πρωτότυπο κείμενο χρησιμοποιείται ο μεσαιωνικός όρος «belewe», που μεταφράζεται ως «μπλε», σημαίνει όμως και «προδοσία». Για το λόγο αυτό όταν το 18ο αιώνα κατά τη διάρκεια της Γρηγοριανής μεταρρύθμισης του ημερολογίου, όπου «χάθηκαν» κάποιες μέρες, «χάθηκε» και ένα φεγγάρι, αυτό ονομάστηκε «το φεγγάρι της προδοσίας».

Η πιθανότερη προέλευση του όρου «μπλε φεγγάρι» προέρχεται από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια πυρκαγιών ή εκρήξεων ηφαιστείων και εξαιτίας του καπνού ή της σκόνης στην ατμόσφαιρα, το φεγγάρι φαίνεται κοντά στον ορίζοντα να έχει ένα μπλε χρώμα. Το γεγονός αυτό συνέβη μετά την έκρηξη του ηφαιστείου του Κρακατόα το 1883 και του ηφαιστείου Ελ Χιχόν στο Μεξικό το 1983 και στις πυρκαγιές του 1950 στη Σουηδία και του 1951 στον Καναδά.

Ο όρος «μπλε φεγγάρι» έχει και μεταφορική σημασία, που υπογραμμίζει τη σπανιότητα ενός φαινομένου. Χαρακτηριστική είναι η αγγλική έκφραση «once in a blue moon», που σημαίνει ότι κάτι συμβαίνει σπάνια.

Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι το «Μπλε φεγγάρι» θα συμβεί σήμερα, 31 Αυγούστου, στις χώρες που βρίσκονται δυτικά της ζώνης ώρας UTC/GMT +8. Σε χώρες που βρίσκονται ανατολικά από τη ζώνη των UTC/GMT +9 ωρών (στον Ειρηνικό ωκεανό), οι δύο πανσέληνοι θα εμφανιστούν τον Σεπτέμβριο, την 1η και στις 30 του μήνα.

Η τελευταία πανσέληνος του καλοκαιριού θα γιορταστεί σε περισσότερα από 125 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα. Οι χώροι θα μείνουν ανοιχτοί με ελεύθερη είσοδο, ενώ στους 85 από αυτούς θα διοργανωθούν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και ξεναγήσεις.

Η επόμενη διπλή πανσέληνος θα συμβεί στις 2 και 31 Ιουλίου του 2015.

imerisia.gr