Απορρίφθηκε η αγωγή Παυλίδη κατά Μανούση… (Διεκδικούσε αποζημίωση 500χιλ. ευρώ για ηθική βλάβη)

Με την υπ΄αριθμ. 272/2013 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που δημοσιεύθηκε στα οικεία βιβλία την 22η Ιανουαρίου 2013 αλλά δεν έχει ακόμη θεωρηθεί, απορρίφθηκε η αγωγή που είχε ασκήσει ο Δωδεκανήσιος πρώην υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Αριστοτέλης Παυλίδης κατά του εφοπλιστή κ. Φώτιου Μανούση, που τον ενέπλεξε στην πολύκροτη υπόθεση εκβίασης για την κατακύρωση άγονων γραμμών.
Η αγωγή του πρώην υπουργού συζητήθηκε την 24η Μαΐου 2012. Εκκρεμεί και η συζήτηση δεύτερης αγωγής κατά του ίδιου εναγομένου, που προσδιορίστηκε την 13η Οκτωβρίου 2011 για την 10η Απριλίου 2014.
Με την αγωγή, που απορρίφθηκε, ο Δωδεκανήσιος πολιτικός διεκδικούσε αποζημίωση από ηθική βλάβη ύψους 500.000 ευρώ που, όπως υποστηρίζει, του προκάλεσε ο κ. Μανούσης με ισχυρισμούς του, σε συνέντευξη, που έδωσε στο περιοδικό “Εφοπλιστής” και σε άλλα ΜΜΕ.
Η δεύτερη αγωγή αφορά συνοπτικώς το τι ακολούθησε της καταγγελίας σε βάρος του πρώην υπουργού από τον κ. Μανούση στο γραφείο του τότε Πρωθυπουργού τον Απρίλιο του 2007. Με αυτήν ζητά αποζημίωση ύψους 1 εκατ. ευρώ για ηθική βλάβη.
Η δικαστική έρευνα ξεκίνησε έπειτα από δισέλιδη επιστολή που έστειλε τον Απρίλιο του 2007 ο τότε υπουργός Αιγαίου κ. Παυλίδης, στον πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά, επισηµαίνοντας ότι εκβιάζεται από τον εφοπλιστή κ. Φ. Μανούση, ιδιοκτήτη της ακτοπλοϊκής εταιρείας SΑΟS Ferries, προκειµένου να τύχει ευνοϊκής µεταχείρισης στη δροµολόγηση πλοίων του στις άγονες γραµµές του Αιγαίου.
Στόχος του τελευταίου, σύµφωνα µε την επιστολή, ήταν να ενταχθούν τα 11 πλοία του στις επιδοτούµενες γραµµές του Αιγαίου.
Η υπόθεση ανατέθηκε στον τότε εισαγγελέα Εφετών κ. Ντογιάκο, ο οποίος αµέσως κάλεσε για κατάθεση τον κ. Μανούση.
Ο κ. Μανούσης ισχυρίστηκε ενώπιον του δικαστικού λειτουργού ότι ο κ. Παυλίδης από τις αρχές του 2006 προωθούσε τα συµφέροντα άλλων εφοπλιστών – ανταγωνιστών του στη δροµολόγηση πλοίων στο Ανατολικό Αιγαίο. Ανέφερε µάλιστα χαρακτηριστικά την περίπτωση κατακύρωσης διαγωνισµών σε επιχειρηµατία ο οποίος δροµολογούσε πλοία µε ξένη σηµαία και παρουσίαζε προβλήµατα στην προέλευση του µετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας του.
Επιπλέον ο κ. Μανούσης υποστήριξε στην κατάθεσή του πως, παρ’ ότι υπήρξαν αποφάσεις για απόσυρση των πλοίων του συγκεκριµένου επιχειρηµατία από τις γραµµές του Ανατολικού Αιγαίου, αυτά συνέχιζαν να εκτελούν τα δροµολόγια µε το δικαιολογητικό ότι ο συγκεκριµένος εφοπλιστής είχε προσφύγει στο Συµβούλιο της Επικρατείας και σε άλλα δικαστικά όργανα.
Επιπλέον υπήρξε καταγγελία του κ. Μανούση ότι το γραφείο του πρώην υπουργού Αιγαίου προωθούσε τα συµφέροντα εταιρείας από την περιοχή της Ρόδου για την κάλυψη τοπικής ακτοπλοϊκής γραµµής.
Ο κ. Μανούσης φέρεται να έχει καταθέσει ότι «για τις παράνοµες συναλλαγές του µε τον συνεργάτη του κ. Παυλίδη είχε ενηµερώσει από τις αρχές του 2007 βουλευτές της Νέας Δηµοκρατίας».
Ο εφοπλιστής κατέθεσε ακόµη ότι παρέδωσε περίπου 1 εκατ. ευρώ – σε διάφορες δόσεις- σε συνεργάτη τού κ. Αρ. Παυλίδη προκειµένου να έχει “καλή µεταχείριση” η εταιρεία του SΑΟS Ferries στα δροµολόγια της άγονης γραµµής από το υπουργείο Αιγαίου.
Σηµειώνεται ότι µε 146 ψήφους υπέρ, 144 κατά, πέντε λευκά και 3 «παρών» η Ολοµέλεια του Κοινοβουλίου είχε απορρίψει την πρόταση για παραποµπή του πρώην υπουργού Αιγαίου Αριστοτέλη Παυλίδη στο ειδικό δικαστήριο, καθώς δεν συγκεντρώθηκαν οι απαιτούµενες 151 ψήφοι.
Εν πάση περιπτώσει το σκεπτικό της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό.
Ο εναγόμενος πάντως, στη συνέντευξή του στο περιοδικό, που αποτέλεσε και τη βάση της συγκεκριμένης ένδικης διαφοράς, είχε δώσει τη δική του εκδοχή για την κόντρα του με τον πρώην υπουργό Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Για την αντιπαράθεσή του με τον κ. Παυλίδη, ο κ. Φώτης Μανούσης είχε προβεί σε σκληρές δηλώσεις στο περιοδικό οι οποίες είχαν αναδημοσιευθεί σε άλλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ανάλογες δηλώσεις είχαν γίνει και σε τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας.
Θεωρείται βέβαιο ότι ο υπουργός Αιγαίου θα ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης αποφάσεως ενώ επί του ίδιου θέματος εκκρεμεί η εξέταση μηνύσεως του που προσδιορίστηκε για τις αρχές Μαρτίου 2013 ενώπιον του Πλημμελειοδικείου Αθηνών κατά του κ. Μανούση αλλά και αντίθετης του κ. Μανούση.

http://dimokratiki.gr/article.asp?articleID=23001&catID=18&pubID=1

 

Η στιγμή που ο Παπαγεωργόπουλος ακούει την ποινή (βίντεο)

Εμβρόντητος ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης άκουσε τον Πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων να του επιβάλει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Ο Πρόεδρος απευθυνόμενος στον ίδιο του επεσήμανε σε αυστηρό ύφος: «Ζητάτε να σας αναγνωριστεί η επιείκεια του δικαστηρίου ως αθλητής και ως πατριώτης που σήκωσε την Ελληνική σημαία θα έπρεπε τα στοιχεία αυτά να αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα για την εμπλοκή σας στη διαφθορά της τοπικής αυτοδιοίκησης» αναφέρει το parousiazw.gr.

Σοκαρισμένος ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, μόλις ο Πρόεδρος ανακοίνωσε την περάτωση της διαδικασίας ζήτησε το λόγο και απευθυνόμενος προς την έδρα είπε ότι κάποιοι «θα πεθάνουνε με τύψεις» όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο που τραβήχτηκε μέσα στη δικαστική αίθουσα

newsbomb.gr/koinwnia/story/283745/i-stigmi-poy-o-papageorgopoylos-akoyei-tin-poini-vinteo#ixzz2MCWIB9j2

Πες μου το επώνυμό σου να σου πω από πού βαστάει η σκούφια σου!

Όπως ακριβώς τα ονόματα έτσι και τα επώνυμα ή τα οικογενειακά μας ονόματα αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την ορολογία του Μανώλη Τριανταφυλλίδη όχι μόνο σημαίνουν κάτι, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις μπορούν να μας δώσουν στοιχεία για τη γεωγραφική καταγωγή τους, την παλαιότητά, ακόμη και τη γλωσσική τους ιδιαιτερότητα.

«Τα περισσότερα ελληνικά επώνυμα προέρχονται συνήθως είτε από τοπωνύμια- όπως Μανιάτης από τη Μάνη, Μωραΐτης από το Μοριά- είτε από διάφορα παρατσούκλια τα οποία ενέπνεαν στους ανθρώπους», αναφέρει η κ. Φούλα Πισπιρίγκου, φιλόλογος, και προσθέτει:

«Από εκεί και πέρα υπάρχουν και μερικές καταλήξεις οι οποίες υποδηλώνουν καταγωγή, όπως για παράδειγμα τα σε ‘ίδης’ και ‘άδης’ που είναι καταλήξεις των Ποντίων, τα σε ‘ογλου’ που είναι Μικρασιατικά και σημαίνουν ο γιος του τάδε, το ‘πουλος’ που απαντάται στην Πελοπόννησο, το «άκος» στη Μάνη και το «άκης» που είναι κρητικό».

Συνοψίζοντας, λοιπόν, μπορούμε να διακρίνουμε τα επώνυμα σύμφωνα με τη σημασία τους σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες, που δηλώνουν αντίστοιχα βαφτιστικό όνομα, καταγωγή, επάγγελμα και παρατσούκλια (ή προσωνύμια).

Πατρωνυμικά:

Αυτά που χρησιμοποιούν για ρίζα τους βαφτιστικά ονόματα, είναι μαζί με τα παρατσούκλια το συχνότερο είδος των οικογενειακών ονομάτων. Τα συναντούμε σε ονομαστική πτώση (π.χ. Κωστής, Γεωργής), σε γενική (π.χ. Γεωργίου, Δημητρίου), αλλά και με πολλές καταλήξεις ή υποκοριστικά (π.χ. Στεφανίδης, Αθανασούλας).

Μητρωνυμικά: Αυτά τα οποία βασίζονται στο όνομα της μητέρας, για παράδειγμα Κώστας Ελένης (δηλαδή ο Κώστας της Ελένης). Είναι αρκετά

σπάνια και χωρίζονται και αυτά σε κατηγορίες ανάλογα με το επάγγελμα της μητέρας ή του άντρα της (Καλογραίας, Μακαρονούς, Μαμμής, Τσαγκαρίνας), την καταγωγή της μητέρας (Αμουργιανής, Αραπίνης, Βλάχας), ακόμα και το… ελάττωμα της μητέρας (Βουβής, Καμπούρας).

Εθνικά: Είναι τα επώνυμα τα οποία δηλώνουν καταγωγή και φανερώνουν τον τόπο που γεννήθηκε ή έζησε αυτός που έχει το όνομα. Αναφέρονται συνήθως σε χωριά ή ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές και οι καταλήξεις τους είναι δεκάδες. Οι πιο συνήθεις είναι οι εξής:

-(ι)ώτης: Τσιριγώτης, Λεπενιώτης, Ανδριώτης, Ηπειρώτης κτλ.

-ίτης: Μπεγλίτης, Πολίτης, Αργυροκαστρίτης κτλ.

-ιανος: Κουταλιανός, Ελεκιστριάνος, Ψαριανός, Σακαρετσιάνος, Χρυσοβιτσιάνος κ.α.

-ινός: Πατρινός, Παργινός, Ζακυνθινός, Καλαβρυτινός

-αίος: Κερκυραίος, Ρωμαναίος κτλ.

Επαγγελματικά:

Επώνυμα τα οποία δηλώνουν επαγγέλματα τα οποία χάνονται στα βάθη των αιώνων. Από τα βυζαντινά χρόνια (Αμπελάς, Λαχανάς, Ζωναράς,

Καμπανάρης, Γραμματικός, Παλαιολόγος, Δούκας, Λογοθέτης) μέχρι τα νεοελληνικά (Γελαδάρης, Αρκουδάρης, μΠεριβολάρης, Ψαράς, Σαμαράς, Κουρέας, Ασβεστάς, Βαγενάς).

Παρατσούκλια:

Αποτελούν τον κύριο όγκο των επωνύμων μαζί με τα πατρωνυμικά και μπροέρχονται κατά κύριο λόγο από χαρακτηρισμούς που βασίζονται σε σωματικές (Βραχνός, Ζερβός, Καμπούρης, Λεβέντης), πνευματικές και ηθικές ιδιότητες (Βιαστικός, Αγέλαστος, Θλιμμένος, Κατεργαράκος). Μπορούν να προέρχονται όμως και από παρομοιώσεις με ζώα (Αλεπουδέλης, Γάτος, Ζυγούρης, Λύκος, Ποντίκης), με φυτά (Γαρούφαλος, Καρπούζης, Πιπέρης, Ρεβίθης) ή να υποδηλώνουν συγγένεια και ηλικία (Εγγονόπουλος, Κανακάρης, Ορφανός, Παπούλιας, Πατέρας).

Τα επώνυμα όμως, δεν εμφανίστηκαν μόνο με τον αρχικό τους τύπο. Πολλά από αυτά σχηματίζουν παράγωγα με διάφορες καταλήξεις ή είναι σύνθετα με την βοήθεια λέξεων οι οποίες χρησιμεύουν ως πρώτο συνθετικό. Όσον μαφορά τις καταλήξεις, αποτελούν ένα γλωσσικό… GPS για να καταλάβουμε μαπό ποιο μέρος της Ελλάδας κατάγεται κάποιος.

Έτσι έχουμε τα εξής:

-ίδης: Πόντος (Τουντουλίδης, Κοντογιαννίδης, Πετρίδης)

-άδης: Πόντος (Γεωργιάδης, Καλγρεάδης, Φωτιάδης)

-ούδης ή – ουδάς: Μακεδονία – Θράκη (Λαμπρινούδης, Νικολούδης,

Σπανούδης, Φραγκούδης, Ψαρούδας, Μαρούδας)

-όγλου: Μικρά Ασία (Πεσμαζόγλου, Κουρατζόγλου, Ασλάνογλου)

-άκης: Κρήτη (Παπαδάκης, Σαββάκης)

-άκος: Μάνη (Παντελάκος, Δημητράκος, Μαυροειδάκος)

-πουλος: Κυρίως στην Πελοπόννησο (Νικολακόπουλος, Αβραμόπουλος, Ανδρικόπουλος)

-άτος: Κεφαλονιά (Δημητράτος, Γιανουλάτος, Γερολυμάτος)

-έλης: Μυτιλήνη, Αϊβαλί, Λήμνο, Ίμβρο (Παπαδέλης, Χαμαλέλλης,

Χωριατέλλης, Ξαφέλλης, Κοντέλλης)

-ούσης: Χίος (Χαλκούσης,Παϊδούσης)

Ας δούμε λοιπόν την ετυμολογία μερικών εκ των πιο συνηθισμένων ελληνικών επωνύμων:

Παλαιολόγος: Από το μτγν.ρημ.παλαιολογώ, λέω, ομιλώ περί αρχαίων-παλαιών πραγμάτων. Επώνυμο της τελευταίας δυναστείας του Βυζαντίου. Συνηθέστατο επώνυμο σήμερα, κυρίως λόγω της χρησιμοποίησης του «Παλαιολόγος» ως βαφτιστικού.

Βασιλόπουλος: Αρκετά συνηθισμένο επώνυμο, με προφανή προέλευση από το βαφτιστικό Βασίλειος, με το επίσης σύνηθες τρόπο σχηματισμού επωνύμου με την κατάληξη -όπουλος.

Οικονόμου: Συχνότατο ελληνικό επώνυμο, κυρίως λόγω της σημασίας της λέξης οικονόμος ως εκκλησιαστικός αξιωματούχος, κληρικός, υπεύθυνος μκυρίως για την οικονομική διαχείριση εκκλησίας ή μοναστηριού.

Παπαδόπουλος: Γιος ή απόγονος του παπά (παπαδοπαίδι), ίσως το πολυπληθέστερο όνομα στην Ελλάδα μαζί με την κατάληξη -οπουλος.

Καραγιάννης: Σύνθετο όνομα από τούρκικη λέξη kara = μαύρος, μελαχρινός συν το βαφτιστικό όνομα Γιάννης.

Κωνσταντόπουλος: Γιος ή απόγονος του Κωνσταντίνου. Ο Κωνσταντίνος προέρχεται από το λατινικό Constantinus.

Αγγελόπουλος : Επώνυµο πατρωνυµικό που προέρχεται από το βαφτιστικό όνοµα Άγγελος συν την κατάληξη –όπουλος.

Ρήγας: Από το νεοελληνικό ρήγας, λαϊκότροπα ο βασιλιάς (μεσαιωνικό ρήγας). Προέρχεται από το ελληνιστικό ρηξ, αιτιατική ρήγα, που προέρχεται από το λατινικό rex.

Χατζής: Σύνηθες πρόθεμα σε πολλά ελληνικά επίθετα(Χατζηνικολάου, Χατζηδημητρίου, Χατζόπουλος, Χατζίδης , Χατζηδάκης κ.α.). Σύμφωνα με τον Τριανταφυλλίδη: Άτονη προτακτική λέξη που ακολουθείται πάντα από το ενωτικό (-) και έμπαινε πριν από βαφτιστικά ή οικογενειακά ονόματα ως τιμητικός τίτλος για να δηλώσει ότι ένας ορθόδοξος χριστιανός επισκέφτηκε ως προσκυνητής τους Άγιους Τόπους.

Βουδούρης: Επώνυμο το οποίο έχει την ίδια αρχή με το Μπουντούρης, προέρχεται απο τη δημώδη/διαλεκτική λέξη βουδούρης (μπουντούρης) που δηλώνει το βραχύσωμο και παχύ άνθρωπο .Η λέξη προέρχεται απο το τουρκικό bodur, με την ίδια σημασία.

Μίχας: Πρόκειται για αρβανίτικη παραλλαγή του ονόματος Μιχαήλ-Μιχάλης. Σε ελληνόφωνους πληθυσμούς η υποκοριστική παραλλαγή του ονόματος ήταν συνήθως “Μίχος”.

Περδικάρης: Επαγγελματικό επώνυμο, απο το ουσ. περδικάρης(παλαιοτ. περδικάριος), απο το ουσ. πέρδικα

.newsbomb.gr/blogs/story/283908/pes-moy-to-eponymo-soy-na-soy-po-apo-poy-vastaei-i-skoyfia-soy#ixzz2MCVGfd4m

«Ερωτευμένος με τον γραμματέα του ο Πάπας»

Μετά από οχτώ χρόνια στην κεφαλή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αποχωρεί σήμερα ο Πάπας από το Βατικανό.

papas-george-2.jpg

Στις 21:00 (ώρα Ελλάδας) ο Βενέδικτος ΙΣΤ’ θα εγκαταλείψει τα διαμερίσματα του και θα μεταβεί στην εξοχική κατοικία του, αφού θα πάψει να είναι Πάπας. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον διάσημο blogger Andrew Sullivan, o Ποντίφικας μετά την ιστορική παραίτησή του, δεν θα αποσυρθεί σε κάποια κατοικία, αλλά θα συνεχίσει να ζει στο Βατικανό μαζί με τον έμπιστο γραμματέα του και αρχιεπίσκοπο Georg Gaenswein. Ο Gaenswein θεωρείται ο πιο όμορφος άνδρας του Βατικανού και μάλιστα πρόσφατα είχε γίνει εξώφυλλο στο Vanity Fair.

papas-george-9.jpg

Με τον τίτλο «Δύο πάπες, ένας γραμματέας» ο Sullivan εικάζει «ότι κάτι παράξενο συμβαίνει στο Βατικανό», και αναφέρει πως ο γοητευτικός αρχιεπίσκοπος Georg Ganswein θα συνεχίζει να ζει με τον Βενέδικτο, ενώ θα δουλεύει για λογαριασμό του νέου Πάπα και αναρωτιέται: «Είναι φυσιολογικό αυτό;».
papas-george-1.jpg

Μετά από όλα αυτά ο blogger καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Πάπας είναι ομοφυλόφιλος και ερωτευμένος με τον γραμματέα του!

 

star.gr


 

Πρόληψη καρκίνου: 7 συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνο

Υπάρχουν αρκετές αμφιλεγόμενες έρευνες αναφορικά με την πρόληψη του καρκίνου και κατά πόσο αυτή είναι εφικτή. Αν και οι πιθανότητες να αναπτύξει κάποιος καρκίνο δεν μπορούν να αποφευχθούν, ο τρόπος ζωής και οι επιλογές του καθενός παίζουν σημαντικό ρόλο.
Σύμφωνα με έρευνα της κλινικής Mayo των ΗΠΑ, ο καρκίνος μπορεί να είναι αδύνατο να προβλεφθεί, μπορεί όμως να προληφθεί. Το click@Life σας προτείνει 7 συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνο.

Μακριά από τον καπνό

Το κάπνισμα, ως γνωστό, έχει συνδεθεί με αρκετές μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων αυτών των πνευμόνων, της ουροδόχου κύστης, του τραχήλου της μήτρας και των νεφρών. Ακόμα και το μάσημα του καπνού, έχει συνδεθεί με τον καρκίνο στη στοματική κοιλότητα και το πάγκρεας. Επιπλέον, το παθητικό κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα. Αντίθετα, κόβοντας την κακή συνήθεια του καπνίσματος, προφυλάσσετε ως ένα σημείο, τον εαυτό σας αυξάνοντας τις πιθανότητες να μην έρθετε αντιμέτωποι με κάποιες μορφές καρκίνου.

Σωστή διατροφή

Αν και οι υγιεινές διατροφικές επιλογές δε μπορούν να εγγυηθούν, ότι κάποιος δε θα νοσήσει από καρκίνο, μπορούν ωστόσο να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο. Οι ειδικοί προτείνουν να καταναλώνετε πολλά φρούτα και λαχανικά, να περιορίσετε τα λίπη, ειδικά όσα προέρχονται από ζωικές τροφές και να είστε φειδωλοί στην κατανάλωση του αλκοόλ. Περιπτώσεις καρκίνου, όπως είναι αυτές του στήθους, του εντέρου, των νεφρών και του ήπατος ενισχύονται από την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

Φυσική άσκηση

Διατηρώντας το φυσιολογικό σας βάρος, μπορείτε να μειώσετε τις περιπτώσεις του καρκίνου του στήθους, του προστάτη, των πνευμόνων, του εντέρου και των νεφρών. Αρωγός στην μείωση των πιθανοτήτων είναι και η φυσική άσκηση, που σας βοηθά να ελέγχετε το βάρος σας.

Προστασία από τον ήλιο

Μπορεί το καλοκαίρι να αργεί ακόμα, αλλά πρέπει να είστε προετοιμασμένοι από τώρα. Ο καρκίνος τους δέρματος είναι από τις πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου, αλλά και από τις πιο «εύκολες» να προστατευθείτε. Οι συμβουλές των ειδικών, απλές.

Αποφύγετε τον ήλιο (ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες) μεταξύ 10 το πρωί και 4 το απόγευμα, τις ώρες δηλαδή που ο ήλιος είναι πολύ δυνατός.

Παραμείνετε στη σκιά. Όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού, μη ξεχνάτε πάντα να φοράτε τα γυαλιά σας και ένα καπέλο.

Καλύψτε τις εκτεθειμένες περιοχές του σώματός σας. Φορέστε υφασμάτινα και ελαφριά ρούχα, που καλύπτουν όσο το δυνατόν καλύτερα το δέρμα σας. Διαλέξτε χρώματα, που αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία και αποφύγετε τα παστέλ.

Μην παραλείπετε το αντηλιακό. Χρησιμοποιήστε γενναίες δόσεις αντηλιακού για το σώμα και το πρόσωπο και μην ξεχνάτε να αλείφεστε συχνά.

Αποφύγετε τα σολάριουμ και τις διαδικασίες τεχνητού μαυρίσματος, καθώς είναι το ίδιο επιβλαβείς για το δέρμα με τη φυσική ακτινοβολία του ήλιου.

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Η πρόληψη κατά του καρκίνου περιλαμβάνει φυσικά και προστασία από ορισμένες ιογενείς λοιμώξεις. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τους εμβολιασμούς για:

Ηπατίτιδα Β: Η ηπατίτιδα Β μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος. Το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β, συνιστάται για ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι ενήλικες που είναι σεξουαλικά ενεργοί, αλλά όχι σε μονογαμική σχέση, οι άνθρωποι με σεξουαλικά μεταδιδόμενες μολύνσεις, οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, οι άνδρες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες, όσοι εργάζονται στον τομέα της υγείας και ιδιαίτερα εκείνοι, οι οποίοι ενδέχεται να εκτεθούν σε μολυσμένο αίμα ή υγρά του σώματος.

HPV: Ο HPV είναι ένας σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός, που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλες μορφές καρκίνου των γεννητικών οργάνων, καθώς και καρκίνων πλακωδών κυττάρων της κεφαλής και του τραχήλου. Το εμβόλιο κατά του HPV είναι στη διάθεση τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών, ηλικίας 26 ετών και κάτω, που δεν έχουν εμβολιαστεί ως έφηβοι.

Αποφύγετε τις επικίνδυνες συμπεριφορές

Μια άλλη αποτελεσματική τακτική πρόληψης του καρκίνου είναι να αποφεύγετε τις επικίνδυνες συμπεριφορές, που μπορεί να οδηγήσουν σε μολύνσεις, οι οποίες με τη σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου. Για παράδειγμα, η πρακτική του ασφαλούς σεξ, με τη χρήση όλων των αντισυλληπτικών μέτρων και η χρήση αποστειρωμένης σύριγγας, όπου και όταν χρειάζεται είναι μέτρα πρόληψης, που μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης ιογενών λοιμώξεων.

Τακτική ιατρική φροντίδα

Οι τακτικοί έλεγχοι (αυτοεξέταση, ιατρικά τεστ) για διάφορους τύπους καρκίνου, όπως αυτός του δέρματος, του παχέος εντέρου, του προστάτη, του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητές να ανακαλύψετε κάποια σημάδια, που προμηνύουν καρκίνο. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με το καλύτερο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου για εσάς.

clickatlife.gr

– See more at: http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2013/02/7_6465.html#sthash.2BbQSiIn.dpuf

Μικροβιολόγοι Κω (για ΕΟΠΥΥ): Είμαστε στον τέταρτο χρόνο απλήρωτοι από τα ταμεία αν κ πληρώσαμε το φόρο…

Μικροβιολογικά εργαστήρια και ΕΟΠΥΥ

Οι παρακάτω υπογραφόμενοι  Μικροβιολόγοι-Βιοπαθολόγοι του νησιού της Κω αισθανόμαστε την υποχρέωση να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας και γενικά τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ότι η άρνηση μας μέχρι σήμερα να ενταχθούμε στο μοναδικό πια φορέα ασφάλισης δεν αποσκοπεί ούτε στο εύκολο κέρδος ούτε κρύβει πολιτικές η άλλες σκοπιμότητες αλλά έχει να κάνει με μία στοιχειώδη άμυνα απέναντι στην απαξίωση μας και τον υποβιβασμό του έργου μας .

Με την υποβάθμιση των  παροχών του ΕΟΠΥΥ οι πρώτοι που  θίγονται είμαστε όλοι εμείς που  διαθέτουμε διαγνωστικά εργαστήρια και που απαιτούν να υπογράψουμε συμβάσεις με τιμές κοστολογημένες από το 1991 που έχουν υποστεί και περεταίρω αυθαίρετες μειώσεις . Επιπλέον πρέπει κάθε φορά να δίνουμε στον ΕΟΠΥΥ μπόνους και εκπτώσεις που αυτός αυθαίρετα καθορίζει.

Είμαστε εμείς που καθημερινά βλέπουμε τη μείωση της δουλειάς μας , την αγωνία των ασφαλισμένων να θέλουν – όπως δικαιούνται- να κάνουν τις εξετάσεις τους για τις οποίες έχουν πληρώσει  τις εισφορές τους και να μη μπορούν όπως μπορούσαν πριν. Να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά και να περικόπτουν αναγκαίες για την περίπτωση  τους εξετάσεις .

Είμαστε στον τέταρτο χρόνο απλήρωτοι από τα ταμεία αν και πληρώσαμε και το φόρο για τις αμοιβές που αυτά μας χρωστάνε .

Τα συρτάρια μας είναι γεμάτα από παραπεμπτικά εξετάσεων που έχουμε πραγματοποιήσει  και που πια έχουμε συνειδητοποιήσει ότι δεν θα τα πληρωθούμε ποτέ. Αναρωτήθηκαν άραγε αυτά τα χρόνια πως πληρώνεται το προσωπικό των εργαστηρίων μας , πως θα πληρωθούν οι ασφαλιστικές μας υποχρεώσεις πως θα πληρωθούν οι προμηθευτές μας που ποια δεν μας παρέχουν πιστώσεις , πως θα γίνουν οι προβλεπόμενες αναβαθμίσεις των εργαστηρίων μας , πως θα βγουν τα λειτουργικά μας έξοδα ;

Τόσα χρόνια δουλεύαμε με όλα τα ταμεία και παρόλα τα επί μέρους προβλήματα ποτέ δεν αρνηθήκαμε καμιά υπηρεσία και καμιά συνεργασία. Δεν αλλάξαμε ξαφνικά αλλά δεν αντέχουμε όμως οικονομικά να είμαστε οι χρηματοδότες του ΕΟΠΥΥ .

Δεν αποτελούμε εμείς το πρόβλημα του , απλά μας στοχοποιούν για να κρύψουν την υποβάθμιση των παροχών υγείας. Η επιλογή μας να μην υπογράψουμε συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ είναι στη προσπάθεια να επιβιώσουμε και να μη κλείσουμε τα εργαστήρια μας λόγω χρεών όπως έκαναν πολλοί συνάδελφοι μας.

Ξέρουμε ότι αγωνιζόμαστε  να επιβιώσουμε μπροστά στη  λαίλαπα των μεγάλων διαγνωστικών  κέντρων που τα συμφέροντα  τους προωθεί ο ΕΟΠΥΥ.

Θα μπορούσαν κάλλιστα να πληρώνουν τα παραπεμπτικά αφού οι τιμές μας είναι οι προβλεπόμενες από τον ΕΟΠΥΥ στους ασθενείς όπως έκαναν για ένα διάστημα και όχι να τους στέλνουν στη Κάλυμνο και τη Ρόδο αδιαφορώντας για το κόστος και την ταλαιπωρία τους.

Σήμερα στέλνουν εκτός Κω για τα εργαστηριακά, αύριο πιθανά να ακολουθήσουν και για  άλλες ιατρικές πράξεις.

Σίγουρα η θέση μας είναι μέσα σε ένα ΕΟΠΥΥ που λειτουργεί σωστά με αναβαθμισμένες και όχι υποβαθμισμένες παροχές υγείας.

Αν σήμερα τα εργαστήρια μας είναι  ακόμη ανοιχτά είναι γιατί  μας περιβάλλει με την εμπιστοσύνη  του η κοινωνία μας την οποία ευχαριστούμε και στο μέτρο των δυνατοτήτων μας προσπαθούμε να ανταποδίδουμε .

Όλοι είμαστε κομμάτι της  κοινωνίας όλοι θέλουμε μια καλύτερη υγεία και πρώτοι οι γιατροί που καθημερινά ζούμε με τα προβλήματα της υγείας των συνανθρώπων μας .

 

Οι Μικροβιολόγοι – Βιοπαθολόγοι γιατροί της Κω

 

Καλδέρη Μελπομένη

Κανακάκη- Πατάκου Σοφία

Κιάρης Χαράλαμπος

Κουζούκας Παναγιώτης

Ξενιτίδου Δήμητρα

Περίδου Θάλεια

ΚΙΛΕΚΩ: 05/03 Café de Flore στον Ορφέα

05/03 Café de Flore

Γαλλία | Καναδάς (2011) – 120 λεπτά – Έγχρωμο

Τρίτη, 21:15 στον κινηματογραφο ΟΡΦΕΑ


Σκηνοθεσία: Jean-Marc Vallee

Με τους: Vanessa Paradis, Kevin Parent,

Helene Florent, Evelyne Brochu, Marin Gerrier

 

Μόντρεαλ, σήμερα. Ένας επιτυχημένος, περιζήτητος και πολυπράγμων σαραντάρης disc jockey, μόλις έχει δώσει τέλος στην μακρά συζυγική σχέση, με την γυναίκα που πορεύτηκε μαζί της από τα μαθητικά του χρόνια, επιλέγοντας την αγκαλιά μιας κατά πολύ νεότερης του ερωμένης την οποία και τελικά παντρεύεται.

 

Παρίσι, 1969. Έχοντας βιώσει την εγκατάλειψη από τον σύντροφό της, στο άκουσμα του συνδρόμου Down, από το οποίο πάσχει ο νεογέννητος γιος τους, νεαρή, φτωχή, μα και περήφανη κομμώτρια, ορκίζεται σε ότι έχει ιερό να φροντίσει το ειδικών αναγκών παιδί της με όσες δυνάμεις έχει.

Εκ πρώτης όψης οι ιστορίες που αφηγείται το σενάριο είναι δύο, με σημαντική χρονική απόσταση μάλιστα μεταξύ τους. Όσο εξελίσσεται η πλοκή της ταινίας, τις δύο αυτές διαφορετικές ιστορίες θα τις συνδέσει η αγάπη με όλες τις υπέροχες και, κάποιες φορές, τραγικές διαστάσεις της. Οι δύο ιστορίες διαπλέκονται και μουσικά, με κομμάτια από τους Sigur Ros και τους Nine Inch Nails μέχρι τους Pink Floyd, τους Cure και τον Cole Porter.

 

Γλυκόπικρο και κοινωνικά αιχμηρό δράμα – μια ερωτική ιστορία για ανθρώπους που τους χωρίζουν ο χρόνος και ο τόπος, αλλά συνδέονται με βαθύτερους, μυστηρίους τρόπους.— 

Κινηματογραφική Λέσχη Κω

«Zero Dark Thirty» «Love in the End» «Σάμμυ 2» & «Η Ζωή του Πι 3D» στον ΟΡΦΕΑ

Ο Κινηματογράφος «ΟΡΦΕΑΣ» από την Πέμπτη 28/2 έως και την Πέμπτη 7/3 θα προβάλλει τις τέσσερις παρακάτω ταινίες:

 

Συνεχίζει για άλλες δύο μέρες η Αισθηματική ταινία του Βασίλη Κεχαγιά «Love in the End», με πρωταγωνιστές τους ανερχόμενους ηθοποιούς Τζωρτζίνα Λιώση, Λεωνίδα Καλφαγιάννη, Κατερίνα Γερονικολού, Πάνο Βλάχο, Νικόλα Αγγελή & Μυριέλλα Κουρεντή!

 

Υπόθεση: Τρεις ιστορίες. Ένα κορίτσι που φοβάται να αισθανθεί, ερωτεύεται. Ένας άνδρας που λέει ψέματα επειδή δεν τολμάει να εκφράσει αυτά που νιώθει, πρέπει τώρα να πει την αλήθεια . Κι ένα ζευγάρι που κανείς από τους δύο δεν πιστεύει στον έρωτα, δεν μπορούν να ζήσουν μακριά ο ένας από τον άλλο. Τρεις μικρές ιστορίες για τα εμπόδια του έρωτα. Αλλά και για την ομορφιά, τον ίλιγγο, τα μυστικά και τις αποκαλύψεις του. Τρεις ιστορίες για τον έρωτα που νικάει κάθε εμπόδιο. Στο τέλος.

 

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας εδώ.

 

Από Πέμπτη (28/2) έως Παρασκευή: 19:30.

 

Η ταινία θα προβληθεί με την χρήση του νέου μας τεχνολογικού εξοπλισμού Dolby Digital Cinema.

 

Κοντά μας η βραβευμένη με Oscar & Χρυσή Σφαίρα, περιπέτεια «Zero Dark Thirty» της Κάθριν Μπίγκελοου (The Hurt Locker) με τους Τζέσικα Τσαστέιν, Τζέισον Κλαρκ, Τζέιμς Γκαντολφίνι & Έντγκαρ Ραμίρεζ!

 

Υπόθεση: Το κυνήγι για τον Οσάμα μπιν Λάντεν, απασχόλησε τον κόσμο και δύο αμερικανικές προεδρικές κυβερνήσεις, για περισσότερο από μία δεκαετία. Όμως, τελικά, χρειάστηκε μία μικρή, ελίτ ομάδα πρακτόρων της CIA για τον εντοπισμό του. Κάθε ενέργεια της αποστολής τους καλύφθηκε με μυστικότητα. Αν και κάποιες λεπτομέρειες δημοσιοποιήθηκαν από τότε, πολλά από τα πλέον σημαντικά στοιχεία της επιχείρησης των μυστικών υπηρεσιών-συμπεριλαμβανομένου και του βασικού ρόλου που διαδραμάτισε η ομάδα- μεταφέρονται στην οθόνη για πρώτη φορά στη συναρπαστική νέα ταινία από το βραβευμένο με Όσκαρ δίδυμο Κάθριν Μπίγκελοου και Μαρκ Μπόαλ.

 

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας εδώ.

 

Πέμπτη (28/2), Παρασκευή, Δευτέρα, Τετάρτη: 21:30, Πέμπτη (7/3): 18:30 & 21:30.

 

Η ταινία θα προβληθεί με την χρήση του νέου μας τεχνολογικού εξοπλισμού Dolby Digital Cinema.

 

Για τους μικρούς μας φίλους έρχεται η ταινία κινουμένων σχεδίων «Σάμμυ 2» του Μπεν Στέισεν μεταγλωττισμένη στα ελληνικά!

 

Υπόθεση: Ο Σάμμυ και ο Ρέι, δύο θαλάσσιες χελώνες και φίλοι από παιδιά, επιστρέφουν στα οικεία νερά της Μπάχα, στην Καλιφόρνια, για να μάθουν τα κατατόπια σε δύο μικρά χελωνάκια, τον Ρίκι και την Έλλα. Ξαφνικά, θα βρεθούν στα δίχτυα ενός λαθροκυνηγού, ο οποίος θα τους πουλήσει σε ένα μεγαλοπρεπές ενυδρείο στο Ντουμπάι. Ο βασιλιάς του ενυδρείου, ο ιππόκαμπος Μπιγκ Ντι, θα τους στρατολογήσει ως επίλεκτους της ομάδας του, για την μεγάλη απόδραση που ετοιμάζει. Ο Σάμμυ όμως και ο Ρέι, μαζί με τους καινούργιους τους φίλους – ένα αυστραλιανό μπλόμπφις, το γλυκό χταποδάκι Άναμπελ και μια ολόκληρη οικογένεια πιγκουίνων – αποφασίζουν να σχεδιάσουν μόνοι τους, τη δική τους απόδραση. Η πιο αγαπημένη χελωνίτσα όλου του κόσμου επιστρέφει σε μια ακόμα εκπληκτική περιπέτεια με την υπογραφή του Μπεν Στέισεν. Κωμωδία, ένταση και συναίσθημα, σε μια ιστορία που θα συναρπάσει το κοινό σε όλο τον κόσμο.

 

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας εδώ.

 

Σάββατο, Κυριακή, Τετάρτη, Πέμπτη (7/3): 16:00.

 

Ενώ επιστρέφει για λίγες προβολές ακόμα η βραβευμένη με 3 Oscar, ανάμεσα στα οποία αυτό της Σκηνοθεσίας, περιπέτεια φαντασίας «Η Ζωή του Πι 3D» του Ανγκ Λι (Τίγρης και Δράκος) με τους Σούρατζ Σάρμα, Ίρφαν Καν, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Ταμπού & Ρέιφ Σπολ!

 

Υπόθεση: Ο Πι, ένα δεκαεξάχρονο αγόρι από την Ινδία, μετακομίζει με την οικογένειά του στον Καναδά, μεταφέροντας μαζί και τον ζωολογικό τους κήπο. Κατά τη διάρκεια μιας τρομερής καταιγίδας όμως το πλοίο βυθίζεται, και ο Πι σώζεται από θαύμα. Θα επιβιώσει πάνω σε μία σχεδία επί 227 ημέρες κάτω από αντίξοες συνθήκες, με μοναδική συντροφιά τον Ρίτσαρντ Πάρκερ, μια τρομακτική τίγρη της Βεγγάλης. Η νέα σκηνοθετική δουλειά του τιμημένου με Όσκαρ Ανγκ Λι, είναι βασισμένη στο μπεστ-σέλερ του Γιαν Μαρτέλ, και μας αφηγείται την απίστευτη περιπέτεια επιβίωσης του Πι, ενός νεαρού άντρα, στην θάλασσα κάτω από αντίξοες συνθήκες. Ένα αξιόλογο τεχνολογικό επίτευγμα σε 3D, η επική περιπέτεια του Πι είναι μια συναισθηματικά μαγευτική εμπειρία που θα εμπνεύσει, θα συγκινήσει και θα ταξιδέψει το κοινό σε ένα πρωτόγνωρο τόπο που δεν θα ξεχάσει ποτέ. 11 υποψηφιότητες για Oscar! Τιμήθηκε με Χρυσή Σφαίρα!

 

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας εδώ.

 

Από Δευτέρα έως Τετάρτη: 19:00.

 

Η ταινία θα προβληθεί με την χρήση του νέου μας τεχνολογικού εξοπλισμού Dolby Digital Cinema 3D.

 

Τέλος σας ενημερώνουμε ότι μπορείτε να προτείνετε τις ταινίες που θέλετε να προβληθούν στον Κινηματογράφο «ΟΡΦΕΑ» καθώς και να βλέπετε αναλυτικά το Πρόγραμμα Προβολών & τις Προσεχώς ταινίες μέσω της ιστοσελίδας μας «www.cine-orfeas.gr» και κάνοντας «Like» στην σελίδα μας στο Facebook «www.facebook.com/cineorfeas».

 

Σας περιμένουμε,

Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ΟΡΦΕΑΣ

Ευχαριστήριο συλλόγου γονέων Βρεφ/κών Κω

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

 Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΩ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΘΕΡΜΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΩΡΕΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ ΜΠΑΛΑΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΣΕ ΕΝΤΥΠΟ ΥΛΙΚΟ.

 

ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Θ.Ο. Δημ. σχολείου Πυλίου: <<Ας παίξουμε τους μεγάλους >> Κυριακή 3/3 17:30 Πολύκεντρο Πυλίου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 Η θεατρική ομάδα του Δημοτικού Σχολείου Πυλίου σας παρουσιάζει την παράσταση

<<Ας παίξουμε τους μεγάλους >> ,από το ομώνυμο βιβλίο του Αντώνη Δελώνη,

σε διασκευή του δασκάλου Γιάννη Σολακίδη.

 

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013                                          ‘Ωρα 17:30

 Πολιτιστικο Κέντρο Πυλίου