1η Επίδειξη Ρυθμικής Γυμναστικής του Γ.Σ Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Ο ΚΩΟΣ – Σάββατο 18:30 στο κλειστό Κω

Στις 02/07/2016 από τις 18:30 έως της 20:00 θα πραγματοποιηθεί η <<1η Επίδειξη Ρυθμικής Γυμναστικής του Γ.Σ Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Ο ΚΩΟΣ >> στο κλειστό γυμναστήριο Δήμου Κω με ελεύθερη είσοδο.

Στην εκδήλωση θα παραστεί η 3η Ολυμπιονίκης του Σίδνεϋ  Εύα Χριστοδούλου  η οποία θα βραβεύσει τις νέες αθλήτριες και θα προχωρήσει σε σεμινάριο Ρυθμικής Γυμναστικής για να προσπαθήσει να μεταφέρει τις γνώσεις της αλλά και τις εμπειρίες της στα νέα παιδιά ενθαρρύνοντας  τα να θέσουν στόχους για την επιτυχία.

Η. Καματερός: Διασφαλίστηκε ο δημόσιος έλεγχος στα λιμάνια


 

Η. Καματερός: διασφαλίστηκε ο δημόσιος έλεγχος στα λιμάνια

 

Η κυβέρνηση βρήκε μια συμφωνία για την παραχώρηση του λιμανιού Πειραιά με την οποία διαφωνούσε. Προσπάθησε να τη βελτιώσει σε όφελος του κοινωνικού συνόλου και το κατάφερε, δήλωσε ο βουλευτής Ηλίας Καματερός κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου για την κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ Α.Ε., στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο Δωδεκανήσιος βουλευτής ήταν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στο σχετικό νομοσχέδιο. Προσδιόρισε τη διαφωνία με τους νεοφιλελεύθερους τονίζοντας χαρακτηριστικά: «…εμάς μας ενδιαφέρει πως με τις βελτιώσεις που κάνουμε ωφελείται η κοινωνία. Εμείς με αξιοπρέπεια θα προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε όσο γίνεται την κοινωνία και να έχει όσο γίνεται μεγαλύτερα οφέλη, κάτι που δεν απασχολούσε ή δεν απασχολεί τις άλλες αντιλήψεις».

Ο Ηλίας Καματερός με μια εμπεριστατωμένη εισήγηση αναφέρθηκε στο ιστορικό ιδιωτικοποίησης του λιμανιού Πειραιά από το 2002.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση με την αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης σχεδόν διπλασίασε το οικονομικό όφελος για το δημόσιο, διεύρυνε τις ζώνες προστασίας, διασφάλισε τα εργασιακά δικαιώματα και τις υποχρεωτικές επενδύσεις από την ανάδοχο εταιρεία που αναλαμβάνει τη διαχείριση του λιμανιού για 40 χρόνια.

Πάνω από όλα, σημείωσε ο Δωδεκανήσιος βουλευτής, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε το δημόσιο έλεγχο στα λιμάνια, ρυθμίζοντας θέματα κρατικής εποπτείας και διασφάλισης του δημοσίου.

Επίσης προστατεύει το δημόσιο χαρακτήρα των υπόλοιπων λιμανιών, αφού περνούν στο νέο ταμείο για αξιοποίηση και δεν παραμένουν στο ΤΑΙΠΕΔ όπου είχαν μεταβιβαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για εκποίηση.

 

Την εισήγηση του Ηλία Καματερού μπορείτε να παρακολουθήσετε στο ακόλουθο link:

 

picture_000000027w22Y015zxc023q03c0c3r22035

Ι. Ρούφα για την υπό σύσταση Επιτροπή Αισθητικής Δήμου Κω: Διαβούλευση όχι τιμωρία & σύγκρουση με τους πολίτες

Τοποθέτηση της Επικεφαλής του ΟΡΑΜΑΤΟΣ Ιωάννας Ρούφα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής για την υπό σύσταση Επιτροπή Αισθητικής Αναβάθμισης

«Η Αισθητική αποτελεί κλάδο της φιλοσοφίας και είναι η επιστήμη που ασχολείται με το «κάλλος» δηλαδή με το ωραίο. Το ωραίο, ενίοτε, ενέχει υποκειμενική διάσταση ενώ δεν έχει διαχρονική αξία καθώς οι κοινωνίες αλλάζουν, αναθεωρούν υπερβαίνουν…

Η αισθητική αγωγή αποτελεί βασικό μάθημα στο σύστημα της εκπαίδευσης το οποίο φιλοδοξεί να εκπαιδεύσει με τεχνοκρατικά και επιστημονικά εργαλεία την αισθητική άποψη και να βελτιώσει τις δεξιότητες των μελλοντικών πολιτών.

Πολλές και άκρως ενδιαφέρουσες αναλύσεις έχουν καταθέσει αρχαίοι αλλά και σύγχρονοι φιλόσοφοι από τον Πλάτωνα έως τον Καντ και Έκο.

Σύμφωνα με τον Ραφαηλίδη «η πολιτική στερείται ηθικής ακριβώς επειδή στερείται αισθητικής». Με διάθεση αυτοκριτικής θεωρώ ότι και ο πολιτικός λόγος χρήζει αισθητικής αναβάθμισης άρα και ηθικής αναβάθμισης. (εφιάλτες, υπολείμματα, σούρας είναι ένα μικρό δείγμα αισθητικής!)

Η πρόταση για σύσταση Επιτροπής Αισθητικής Αναβάθμισης διαπιστώνει πρωτίστως το έλλειμμα που υπάρχει στον τόπο μας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αμβλύνει τις διαχρονικές μας ευθύνες…

Η αισθητική αναβάθμιση οφείλει να διασφαλίζει τη νομιμότητα, τη δημόσια ασφάλεια, να στηρίζεται σε ένα ενιαίο θεσμικό και προοδευτικό πλαίσιο και να μην στέκεται στην περιπτωσιολογία. Σε καμία περίπτωση η υπό σύσταση επιτροπή δεν πρέπει να υποκαθιστά την Ε.Π.Ζ και το δημοτικό συμβούλιο καθώς ο ρόλος της εκ των πραγμάτων είναι συμβουλευτικός. Ορίζεται δε από το δημοτικό συμβούλιο του οποίου και κανονισμός λειτουργίας του δεν την προβλέπει.

Επί της ουσίας:

Συνολική πρόταση αισθητικής αναβάθμισης δεν μπορεί να υπάρξει καθώς το νησί δεν διαθέτει Ενιαίο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο με ότι αυτό συνεπάγεται. Μεμονωμένες ή ακόμα και εξειδικευμένες προτάσεις δύνανται να προσκρούσουν στον ενιαίο σχεδιασμό όταν αυτός γίνει ή και να λειτουργήσουν ως τροχοπέδη.

Μια επιτροπή, με τέτοιο σοβαρό αντικείμενο, θα είχε λόγο ύπαρξης εφόσον τα μέλη της διαθέτουν την επιστημονική (θεωρούμε απαραίτητη την συμμετοχή του Τ.Ε.Ε καθώς και ανθρώπων της τέχνης, του πολιτισμού και της ιστορίας) και «αισθητική» ικανότητα αλλά και τη διάθεση να αποτυπώσουν σε αρχικό, αλλά άκρως απαραίτητο, στάδιο την υφιστάμενη κατάσταση ανά περιοχή με τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της.

Δηλαδή:

– το φυσικό και δομημένο περιβάλλον ,

– τα σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. (πόλοι έλξης των επισκεπτών και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων, φυσικοί πόροι, κτήρια, σημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος, μονοπάτια θεματικού ενδιαφέροντος… ),

– την ιστορία, τον πολιτισμό και τους πολιτιστικούς πόρους,

– τον πληθυσμό, την οικονομική δραστηριότητα, το ανθρωπογενές περιβάλλον.

– τις υφιστάμενες υποδομές.

– τους κοινόχρηστους χώρους, το καθεστώς παραχώρησης τους, τις χρήσεις, την ασφάλεια, το σεβασμό στα άτομα με αναπηρίες και τη διαφορετικότητα.

– τις οργανωμένες παραλίες και το καθεστώς λειτουργίας τους, το χρώμα και την εργονομία τους.

– το ιδιοκτησιακό καθεστώς των υπό μελέτη στοιχείων (γη, κτήρια κτλ)

– των ιδιαιτεροτήτων και των λειτουργικών προβλημάτων συμπεριλαμβανομένων και των περιβαλλοντικών.

Τα συμπεράσματα της παραπάνω αποτύπωσης – καταγραφής -φρονούμε – ότι μπορούν να βοηθήσουν στην παραγωγή προτάσεων αισθητικής αναβάθμισης στην ουσία τον πραγμάτων και όχι απλά στην πρόσοψή τους με… μπαλώματα ή με την συνειδητή απαξίωση τους.. για να θυμηθούμε και το Ακταίον…

Θεωρούμε δε απαραίτητη τη διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες οι οποίες θα συμβάλουν στην ιεράρχηση των παρεμβάσεων.

Μέσα από αυτή τη διαβούλευση ο πολίτης θα ενημερωθεί, θα συμμετέχει, και θα αποκτήσει συνείδηση της ατομικής και συλλογικής ευθύνης για τα κακώς κείμενα αλλά και την ενδεχόμενη άρση τους. Ο διάλογος με την κοινωνία δεν πρέπει να έχει στόχο την κόντρα, την τιμωρία και τη σύγκρουση. Ο πολίτης δεν πρέπει να ανέχεται αλλά να κατανοεί».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΡΑΜΑ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΗΣΟΥ ΚΩ

picture_000000003w22Y015zxc023q03c0c3r22036

ΔΧ: Άλλο πάλι τούτο! Τι δουλειά έχει ο δήμος Κω να χρηματοδοτήσει με 6000 ευρώ, το “Συμπόσιο της Σύμης” του ΓΑΠ; Κυρίτση τρελάθηκες;

Άλλο πάλι και τούτο!

Τι δουλειά έχει ο δήμος της Κω να χρηματοδοτήσει με 6000 ευρώ, το “Συμπόσιο της Σύμης” του Γ. Παπανδρέου;

Κυρίτση τρελάθηκες;

Για σύνελθε σε παρακαλώ!

picture_000000052w22Y015zxc023q03c0c3r22023

Ο Πανηγυρικός Ἑσπερινός στόν Ἅγιο Ἰωάννη τό Χωστό στό Ζηπάρι τῆς Κῶ (Δείτε φωτό)

Πανηγυρικός Ἑσπερινός στόν Ἅγιο Ἰωάννη τό Χωστό στό Ζηπάρι τῆς Κῶ

Πανηγυρικός Ἑσπερινός στόν Ἅγιο Ἰωάννη τό Χωστό στό Ζηπάρι τῆς Κῶ

Τό ἀπόγευμα τῆς Πέμπτης 23 Ἰουνίου, παραμονή τῆς ἑορτῆς τοῦ Γενεσίου τοῦ Προδρόμου, ὀ Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στόν Πανηγυρικό Ἑσπερινό πού ἐψάλη στόν Ἱερό Ναό τοῦ Ἅη-Γιάννη τοῦ Χωστοῦ στό Ζηπάρι τῆς Κῶ. Ὁ Ναός ἔχει τήν προσωνυμία “χωστός” ἐπειδή ἀπό κάτω του βρίσκονται μνημεῖα τῆς μυκηναϊκῆς ἐποχῆς.

Ὁ Σεβασμιώτατος μετέφερε στούς προσκυνητές πού εἶχαν γεμίσει τόν περίβολο τοῦ Ναοῦ τίς εὐχές καί τίς εὐλογίες τοῦ Παναγιώτατου Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου καί ἀναφέρθηκε στό θαυμαστό γεγονός τῆς γεννήσεως τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Προδρόμου.

 

Ανθή Λινάρδου Κοζάνη: Θρίλερ με τα παιδιά, τι ζητά ο συζυγοκτόνος

Ανθή Λινάρδου Κοζάνη: Θρίλερ με τα παιδιά, τι ζητά ο συζυγοκτόνος

Ποιες οι εξελίξεις μετά τη δολοφονία της Ανθής Λινάρδου στην Κοζάνη;

Η δολοφονία της Ανθής Λινάρδου στο Βελβεντό Κοζάνης προκάλεσε σοκ στο πανελλήνιο.

Ο σύζυγός της Ανθής Λινάρδου, Τάσος Τσιουχάρας την χτύπησε, την στραγγάλισε, ενώ τα τρία παιδιά τους κοιμόντουσαν στο διπλανό δωμάτιο και στην συνέχεια την έθαψε σε ένα από τα χωράφια του.

Τα παιδιά τους μένουν με την μητέρα της Ανθής Λινάρδου στον Πειραιά και προσπαθούν να προσαρμοστούν στη νέα τους ζωή.

Τα τρία ανήλικα παιδιά έμαθαν όλη την αλήθεια για την δολοφονία της μητέρας τους με τη βοήθεια παιδοψυχολόγου.

Σύμφωνα με την Freddo, ενώ ο Τάσος Τσιουχάρας βρίσκεται στην φυλακή έκανε αίτηση για να επικοινωνήσει με τα παιδιά του και απορρίφθηκε αφού είναι ακόμα νωρίς να γίνει κάτι τέτοιο και πρέπει να προετοιμαστούν για την επικοινωνία αυτή από παιδοψυλόγο.

Οι γονείς του συζυγοκτόνου έχουν κάνει αίτηση και διεκδικούν την προσωρινή κηδεμονία των τριών παιδιών του ζευγαριού και αυτό θα εξετασθεί στην αίθουσα του δικαστηρίου τον Σεπτέμβριο, ενώ η ανατριχιαστική υπόθεση θα «ζωντανέψει» το φθινόπωρο στο δικαστήριο.

Διαβάστε πώς δολοφονήθηκε η Ανθή Λινάρδου από τον Αλβανό σύζυγό της.

fimes.gr

Μαρινόπουλος: Σφίγγει ο κλοιός. «Ο επιχειρηματίας έχει αμύθητη περιουσία στο…»

Μαρινόπουλος: Σφίγγει ο κλοιός. «Ο επιχειρηματίας έχει αμύθητη περιουσία στο…»

Ποιες οι νέες καταγγελίες για τον Μαρινόπουλο;

Σε μια ιδιαιτέρως σοβαρή καταγγελία για την πολύκροτη υπόθεση της γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος η οποία υπέβαλε αίτημα για υπαγωγής της στο σχετικό άρθρο περί πτώχευσης, προχωρά δικηγορικό γραφείο.

Σύμφωνα με την καταγγελία του δικηγορικού γραφείου Κωνσταντίνου και Βρέττα, το οποίο στο παρελθόν έχει εκπροσωπήσει δεκάδες προμηθευτές του Μαρινόπουλου, ο «Μαρινόπουλος διαθέτει ένα τμήμα της τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ ακίνητης περιουσίας του σε fund στο Κατάρ».

Διαβάστε ολόκληρη την καταγγελία για τον Μαρινόπουλο:

«Σε εκτέλεση εντολής των πελατών μας, ενεργοποιούμε την ματαιωθείσα αίτηση πτώχευσης που είχαμε καταθέσει παλαιότερα και είχαμε ματαιώσει ώστε να δώσουμε ευκαιρία στην εταιρεία αυτή να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους πελάτες μας, πράγμα όμως που ποτέ δεν συνέβη.

Στην αίτηση αυτή, ζητούσαμε να τεθεί σε πτώχευση η εταιρεία με χρόνο παύσης πληρωμών το έτος 13-8-2011, δηλαδή το πρώτο έτος που εμφάνισε τεράστιες ζημιές η εταιρεία και συνάμα το τελευταίο που δημοσίευσε ισολογισμούς.

Με την αίτησή μας, της οποίας την συζήτηση επισπεύδουμε άμεσα, ζητούμε την κήρυξη ως χρόνου παύσης πληρωμών ως μέσα στο 2011, (δηλαδή από τότε που θεωρούμε ότι η εταιρεία ήταν σε κατάσταση παύσης πληρωμών), ανατρέπονται αυτοδίκαια όλες οι καταδολιευτικές μεταβιβάσεις της τότε τεράστιας ακίνητης περιουσίας της, κυρίως σε ένα fund στο Κατάρ ( Qatar ) που φαίνεται να ελέγχεται από τον ίδιο τον μεγαλομέτοχο της “Μαρινόπουλος ΑΕ”.

Ο πρόσφατος έλεγχος τίτλων που διενεργήσαμε στα υποθηκοφυλακεία απέδειξε, ότι από την ακίνητη περιουσία ύψους τουλάχιστον 750 εκατομμυρίων (αντικειμενική αξία) που είχε η εταιρεία το έτος 2010, σήμερα δεν υπάρχει παρά πολύ μικρό μέρος αυτής, ένα τμήμα έχει μεταβιβαστεί σε Τράπεζες έναντι χρεών, το δε μείζον στο ανωτέρω fund στο Κατάρ, η δε Μαρινόπουλοςυπέγραψε αμέσως μετά τις μεταβιβάσεις μισθωτήρια συμβόλαια με τεράστια ενοίκια στους καινούργιους “ιδιοκτήτες”.

Αποτέλεσμα αυτής της μεθόδευσης, ήταν αφ’ενός να επιβαρυνθεί με μεγάλα λειτουργικά έξοδα, αφ’ ετέρου να χάσουν οι πιστωτές την δυνατότητα ικανοποίησης των απαιτήσεών τους.

Στο παρελθόν, έχουμε προβεί για λογαριασμό διαφόρων πελατών μας, σε κατασχέσεις μετρητών σε βάρος της εταιρείας αυτής για πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά και για αρκετές διαταγές πληρωμής που εκδώσαμε υπέρ πελατών μας.

Εκπροσωπώντας δεκάδες αγρότες, προμηθευτές, τράπεζα, ήτοι πιστωτές της “ΜαρινόπουλοςΑΕ” με απαιτήσεις που υπερβαίνουν τα 30.000.000 €, δηλώνουμε ότι επιθυμούμε α) την ανατροπή των καταδολιευτικών μεταβιβάσεων ακινήτων μέσω της πτωχευτικής διαδικασίας, β) την έναρξη της διαδικασίας πτώχευσης της εταιρείας και γ) ότι είμαστε αντίθετοι την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99, καθότι αυτό θα επιτρέψει στους υπευθύνους της εταιρείας να συνεχίσουν να την διοικούν, πράγμα που μας βρίσκει σφόδρα αντίθετους.

Ιωνάθαν Κωνσταντίνου

Δικηγόρος

Εταίρος της δικηγορικής Εταιρείας με επωνυμία

“Κωνσταντίνου & Βρέττας”

fimes.gr

Γ. Κουτσουδάκης: “Δεν κάνουμε σεφτέ…” Το 95% των τουριστών στα all inclusive…

ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΣΕΦΤΕ

Μειωμένες αφίξεις, μειωμένες διανυκτερεύσεις και τουρίστες με πολύ περιορισμένη αγοραστική δύναμη έχουμε τη φετινή σεζόν στην Κω. Οι καταστηματάρχες, χαρακτηρίζουν την κίνηση δραματική, την ώρα που το 95% των ξένων επισκεπτών του νησιού έρχεται για διακοπές με πακέτα all inclusive. Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης την τελευταία επταετία έχουν πλήξει σε μεγάλο βαθμό τον κλάδο του λιανεμπορίου.

Η περιορισμένη αγοραστική δύναμη, αποτέλεσμα των συνεχών επιβαρύνσεων των νοικοκυριών με μειώσεις μισθών και συντάξεων και αναντίστοιχη αύξηση των φόρων με την επιβολή ΕΝΦΙΑ, οδήγησαν την κατανάλωση σε βαθιά ύφεση και τους τζίρους των καταστημάτων στο ναδίρ. Τα λουκέτα των επιχειρήσεων δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνιση τους και στην τοπική αγορά ενώ καθημερινά οι έμποροι του νησιού, που έχουν κρατήσει ανοιχτά τα καταστήματα τους με τεράστιες δυσκολίες, προσπαθούν να ανταποκριθούν στα λειτουργικά τους έξοδα, το ρεύμα, το νερό αλλά και την καταβολή της μισθοδοσίας στους εργαζομένους τους, οι οποίοι επίσης έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Σε όλο αυτό το σκηνικό της κρίσης τα αναπτυξιακά μέτρα που θα τονώσουν την αγορά μοιάζουν ανύπαρκτα ενώ αντιθέτως η αυξητική τάση της φορολόγησης και οι περιορισμοί κεφαλαιακών ελέγχων έχουν δημιουργήσει νέα εμπόδια στον κλάδο, την ίδια ώρα που η παραοικονομία αποτελεί τον βασικότερο ανταγωνιστή του νόμιμου εμπορίου. Μέσα σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον παρατεταμένης πλέον ύφεσης ο εμπορικός κόσμος προσπαθεί να επιβιώσει.

Σε τοπικό επίπεδο ο Εμπορικός Σύλλογος αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και δράσεις σε μια προσπάθεια να τονώσουν την τοπική αγορά αλλά και να ενισχύσουν την κακή ψυχολογία των καταναλωτών. Ζητούν ωστόσο τη συνεργασία των τοπικών αρχών, του Δήμου, της περιφέρειας, της Αστυνομίας και των άλλων ελεγκτικών μηχανισμών να σταθούν ο καθένας με βάση την αρμοδιότητα του στα προβλήματα του κλάδου και από κοινού να αναζητήσουν λύσεις για την προστασία του λιανεμπορίου αλλά και ενδεχομένως για την τόνωση της αγοραστικής κίνησης. Οι ίδιοι βλέπουν με θετικό μάτι τον νέο αναπτυξιακό νόμο ωστόσο καλούν την κυβέρνηση, έστω και τώρα να επανεξετάσει σειρά άλλων μέτρων, όπως αυτό της αυξημένης φορολόγησης που λειτουργεί όπως λένε αποτρεπτικά στην ενίσχυση του κλάδου.

Πράγματι τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης που περνάει η χώρα, είναι τα χειρότερα χρόνια και για τον κλάδο του εμπορίου. Η μεγάλη μείωση μισθών και συντάξεων περιόρισε πολύ την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, με άμεσο αποτέλεσμα τη μεγάλη και ραγδαία πτώση του τζίρου των εμπορικών καταστημάτων. Από την άλλη η μεγάλη και συνεχής φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων έφερε αδυναμία σε πολλές από αυτές να συνεχίσουν τη λειτουργία, τους βάζοντας λουκέτο. Από 1η Ιουνίου είχαμε αύξηση του ΦΠΑ από 23% σε 24%. Αυτή ήταν η έκτη αύξηση του ΦΠΑ σε έξι χρόνια και η δεύτερη τους τελευταίους 10 μήνες. Κάθε αύξηση λειτουργεί ως «κόφτης» της κατανάλωσης, του τζίρου, αλλά και των δημοσίων εσόδων. Στόχος της κυβέρνησης δεν θα έπρεπε να είναι η αύξηση του ΦΠΑ αλλά η είσπραξη του ΦΠΑ. Με τη νέα αύξηση του ΦΠΑ είχαμε αλλεπάλληλες αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα και αγαθά, με αποτέλεσμα την ακόμα μικρότερη αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Δυστυχώς από το 2010 έχουμε βαρεθεί να αλλάζουμε τους συντελεστές ΦΠΑ σε υπολογιστές και ταμειακές μηχανές, με μέσο όρο μια αλλαγή τον χρόνο και μάλιστα χωρίς αποτέλεσμα…

Η παραοικονομία και το παραεμπόριο είναι προβλήματα που πάντα υπήρχαν και υπάρχουν στην αγορά και που υπάρχουν και στη Κω. Από το φαινόμενο της παραοικονομίας και του παραεμπορίου το κράτος χάνει μεγάλα ποσά από τη φοροδιαφυγή και τους δασμούς. Όσον αφορά το παραεμπόριο στην τοπική αγορά, εκτός του ότι είναι παράνομο, αποτελεί και μέσο αθέμιτου ανταγωνισμού για τα τοπικά καταστήματα. Δεν μπορεί ο καταστηματάρχης να πληρώνει ενοίκιο, προσωπικό, φόρους, τέλη για να συντηρεί το κατάστημά του και αυτός που κάνει παραεμπόριο να μην πληρώνει τίποτα. Όσο για την ποιότητα των προϊόντων που πουλάνε όλοι γνωρίζουμε τι προϊόντα είναι. Πιστεύω ότι η ΕΛΑΣ και Δημοτική Αστυνομία εδώ στο νησί κάνουν πολύ καλή δουλειά στον τομέα του παραεμπορίου και του παράνομου εμπορίου και το φαινόμενο έχει κάπως περιοριστεί. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος ψηφίστηκε και αποτελεί νόμο του κράτους.

Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες για την οικονομία και την κοινωνία, οι έμποροι και επιχειρηματίες τάσσονται θετικά σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση που κινείται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των κινήτρων των επενδύσεων. Είναι θετικό ότι στον νέο νόμο η μικρομεσαία επιχείρηση τίθεται στο επίκεντρο και αναδεικνύεται ως βασικός μοχλός της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας . Ο καλύτερος αναπτυξιακός νόμος που απλοποιεί τις φορολογικές διαδικασίες που δίνει πρόσβαση στη χρηματοδότηση και που απλά μας αφήνει να δουλέψουμε για να αναπτυχθούμε. Ελπίζω ο νέος αναπτυξιακός νόμος να μπορέσει να διαμορφώσει ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον και να ενθαρρύνει με κίνητρα οικονομικά, εργασιακά, φορολογικά τους επιχειρηματίες για να επενδύσουν.

Δυστυχώς, παρότι σαν κλάδος οι έμποροι είμαστε από φύση αισιόδοξοι και δεν το βάζουμε κάτω, οι συνθήκες της αγοράς, η οικονομική κρίση, η ύφεση δεν μας αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το άμεσο μέλλον. Θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα σκύψει πάνω από τα προβλήματα των εμπόρων με περισσότερο ενδιαφέρον για τη λύση ορισμένων από αυτά. Άρση των capital controls, αύξηση της απασχόλησης, λιγότεροι φόροι, πρόσβαση των επιχειρήσεων στην τραπεζική χρηματοδότηση είναι μερικά από τα προβλήματα που ζητούν άμεση λύση, για να δώσουν μια νέα ώθηση στην αγορά. Όσο για τις τοπικές αρχές πιστεύω ότι αν συνεχίσουμε την άριστη συνεργασία που έχουμε μέχρι στιγμής, θα είναι εις όφελος της τοπικής αγοράς και κοινωνίας.

Αυτά είναι λόγια από μια παρέα καταστηματαρχών.

picture_000000012w22Y015zxc023q03c0c3r22020

ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Απίθανη ερμηνεία από τα παιδιά του 1ου ΓΕΛ Κω – “Περπατώ εις το Δάσος” της Σ. Μιχαηλίδου στο κάστρο

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Απολαυστική ήταν για άλλη μια φορά η παράσταση “Περπατώς εις το Δάσος” της Στέλλας Μιχαηλίδου, που ανέβασαν τα παιδιά της θεατρικής ομάδας του 1ου ΓΕΛ Κω, χτες βράδυ στο μεσαιωνικό κάστρο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μαθητικού Θεάτρου του ΔΟΠΑΒΣ (Ιπποκράτεια 2016).

Οι θεατές το διασκέδασαν δεόντως και χειροκρότησαν θερμά τα παιδιά.